Cazul OMV Petrom: Un oficial CE vine la București. Compania spune că a plătit 7% din veniturile României

0
Publicat:

Un oficial al Comisiei Europene vine pentru clarificări suplimentare la București privind taxa de solidaritate pe care OMV Petrom a spus că nu trebuie să o plătească, scrie profit.ro.

Rafinărie a OMV Petrom
Un oficial al CE vine pentru clarificări suplimentare la București privind taxa de solidaritate

Consultările sunt esenţiale pentru a stabili aplicarea contribuţiei de solidaritate şi în cazul OMV Petrom, companie care a anunţat că, potrivit propriei interpretări a situaţiilor sale financiare, nu va trebui să plătească. Cazul, o speţă fiscală complexă care trebuie clarificată de către autorităţile europene, a fost politizat puternic în ultimele săptămâni.

Un oficial al Direcţiei Generale Impozitare şi Uniune Vamală (TAXUD), Benjamin Angel, director pentru Taxare directă, Coordonare fiscală, Analiză şi evaluare economică, va veni la Bucureşti la mijlocul lunii martie pentru a discuta cu autorităţile române o gamă mai largă de aspecte privind politica fiscală a UE, dar vizita nu este "legată în mod special de contribuţia de solidaritate sau de politica energetică a UE, caz în care echipele tehnice ale Comisiei şi ale României sunt în contact pentru a se asigura că Regulamentul este bine aplicat", a precizat Executivul UE, conform Profit.ro.

Ministerul Finanţelor speră să primească mai devreme de o lună, cât mai este până la vizita oficialului european, un răspuns la a treia întreabare dintre cele transmise Comisiei.

În timp ce primele două întrebări au vizat implementarea regulamentului, iar Comisia a apreciat că acesta a fost transpus corect în legislaţia naţională, a treia întrebare este cea de care depinde dacă OMV Petrom va plăti taxa sau nu.

OMV Petrom spune că a asigurat 7% din veniturile fiscale ale României

Pe de altă parte, OMV Petrom a informat joi că a asigurat deja 7% din veniturile fiscale ale României, contribuind cu circa 20 de miliarde de lei în 2022, aproape dublu față de 2021.

Potrivit companiei, impozitele, taxele și contribuțiile directe și indirecte au reprezentat peste 19 miliarde lei, în timp ce dividendele de bază și speciale s-au ridicat la circa 1 miliard de lei. Impozitele directe au avut cea mai mare creștere, atingând aproximativ 10 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mult față de 2021.

Acestea includ impozitul pe profit și alte taxe directe, redevențele petroliere, numeroase impozite și contribuții suplimentare aplicabile extracției de petrol și gaze, vânzărilor de produse petroliere, producției de energie electrică, comerțului cu gaze naturale și energie electrică. Din aceasta sumă, impozitele suplimentare și contribuțiile au reprezentat 7,3 miliarde lei.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Am avut contribuții record la bugetul de stat, în anul 2022. Acestea au însumat aproape 20 de miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde de lei. Ne-am plătit toate impozitele, taxele și contribuțiile la timp și ne-am conformat în mod voluntar măsurilor luate de Guvernul României pentru compensarea parțială a prețurilor la combustibili. Pentru 2023, compania a planificat investiții de 6 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 60% din profitul net obținut în 2022. Suntem o companie românească, cu un rol major în sectorul energetic al țării, furnizând peste o treime din necesarul de gaze naturale, petrol și carburanți și aproximativ 10% din producția de energie electrică”.

Rezultatele financiare ale OMV Petrom au reflectat contextul de piață fără precedent, cu prețuri internaționale ridicate și volatile ale produselor energetice, dar și efectele investițiilor semnificative în modernizarea și diversificarea operațiunilor sale, atât în România, cât și la nivel regional, mai spun reprezentanții companiei.

OMV Petrom precizează că pentru anul 2023, compania a planificat investiții de 6 miliarde lei, echivalentul a circa 60% din profitul net obținut în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite