Priorităţile Coaliţiei în noua sesiune parlamentară: de la desfiinţarea SIIJ la rezolvarea crizei energetice pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, liderii PNL şi PSD  FOTO Inquam Photos / George Călin
Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, liderii PNL şi PSD  FOTO Inquam Photos / George Călin

Legi în domeniul energetic, rezolvarea desfiinţării SIIJ, amendarea legilor Justiţiei, precum şi pregătirea unei noi legi a salarizării sunt printre priorităţile pe care Coaliţia le are în sesiunea parlamentară, care începe de marţi.

Coaliţia trebuie să găsească, în primul rând, o soluţie pentru rezolvarea preţului ridicat la gaze naturale şi energie şi după 1 aprilie, actuala OUG fiind aplicabilă doar până la finalul lunii martie. Una dintre soluţiile avute în vedere, promovată mai ales de PSD, este revenirea la o piaţă reglementară cel puţin şase luni.

Liderul PNL a subliniat că din punctul de vedere al liberalilor o prioritate trebuie să fie o nouă lege offshore. „O urgenţă pentru această sesiune, şi aş spune eu în primele săptămâni din această sesiune, o reprezintă adoptarea legii offshore, care ţine de această securitate energetică a României”, a punctat Cîţu, într-o conferinţă de presă, sâmbătă.

Desfiinţarea SIIJ şi legile Justiţiei

Şi în zona Justiţiei este necesară o accelerare a reformelor. Pentru a respecta promisiunile din PNRR, Parlamentul trebuie să adopte până la finalul lunii martie desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, pe masa parlamentarilor va ajunge pentru începerea discuţiilor noul pachet de modificare a legilor Justiţiei.

O provocare pentru PSD şi PNL este şi pregătirea unei noi legi a salarizării, în care să fie rezolvată şi problema sporurilor, astfel încât să nu se mai ajungă la cazuri în care acestea ajung practic să dubleze venitul de bază. La nivel guvernamental, un proiect din perioada Guvernului Cîţu prevedea că sporurile pot ajunge la maximum 20% din salariul de bază.

Desfiinţarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi militarilor, ar trebui să intre pe agenda Legislativului, dat fiind că până la finalul lui 2022 trebuie clarificat tot domeniul pensiilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite