Prins cu minciuna. Secretarul general al Senatului s-a ridicat singur la rang de demnitar, apoi şi-a fixat o leafă mai mare decât a lui Iohannis. Cine e Ion Vărgău

0
0

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, fost senator PSD, s-a ridicat cu de la sine putere de la statutul de funcţionar la cel de demnitar şi, drept urmare, şi-a aplicat, tot după bunul plac, o leafă mai mare decât cea a preşedintelui Senatului sau a preşedintelui României, primii oameni în stat. Apoi s-a apărat minţind.

Ion Vărgău, secretarul general al Senatului, o funcţie pur administrativă, a încasat, începând cu 1 iulie 2017, un salariu de 19.055 lei brut pe lună, potrivit informaţiilor publicate de Parlament. Drept comparaţie, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au primit 16.675 lei brut pe lună, iar preşedintele României a încasat o indemnizaţie de 17.400 lei brut pe lună. Cum s-a ajuns la această anomalie, ca un funcţionar să câştige mai mult decât primii oameni în stat? Pe scurt, printr-o ilegalitate.

Potrivit informaţiilor publicate de Senat, baza legală pentru salariul regesc încasat de Ion Vărgău este Ordonanţa de Urgenţă 14/2015. Vorbim de celebrul act normativ prin care, în urmă cu doi ani, Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar – Victor Ponta era internat într-un spital din Turcia – le-a mărit salariile celor mai importanţi oameni în stat. Numai că secretarul general al Senatului nu era printre cei cărora li s-a aplicat ordonanţa lui Gabriel Oprea.

OUG 14/2015 stabilea lefurile pentru: preşedintele României, şefii celor două Camere ale Parlamentului, prim-ministru, miniştri, consilieri prezidenţiali, secretarul general al Guvernului, şeful cancelariei primului ministru şi şefii altor instituţii precum Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ şi serviciile secrete.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Ion Vărgău şi-a asimilat funcţia, cu de la sine putere, cu cea a secretarului general al Guvernului, deci şi-a calculat salariul după grila de majorare oferită de Gabriel Oprea. Din punct de vedere tehnic, salariul a fost calculat de Direcţia de Resurse Umane din Senat, care se află însă direct în subordinea secretarului general Ion Vărgău.

Problema e că din toţi funcţionarii publici care lucrează la Parlament, ordonanţa lui Gabriel Oprea i s-a aplicat numai lui Ion Vărgău. Spre exemplu, indemnizaţia secretarului general adjunct al Senatului, precum şi lefurile altor directori din instituţie au fost stabilite în baza Ordonanţei de Guvern 6/2007, care a reglementat la acea vreme drepturile salariale ale funcţionarilor publici. Iar ordonanţa din urmă cu 10 ani, emisă în timpul Guvernului Tăriceanu, se aplică şi azi.

S-a apărat minţind
„Sunt la egalitate cu doamna secretar general de la Camera Deputaţilor. Veniturile ei sunt egale cu ale mele cu acte în regulă. Demonstrăm. Nu eu am făcut legea“, a spus Vărgău în apărarea sa. Cifrele îl contrazic. Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Silvia Mihalcea, a încasat un salariu de 17.900 de lei, calculat pe baza ordonanţei din vremea lui Tăriceanu. Iar Ion Vărgău a primit 19.055 lei, invocând ordonanţa lui Oprea. 

Spre deosebire de Senat, la Camera Deputaţilor, baza legală a salariilor este identică pentru toţi funcţionarii.  Fie că vorbim de secretarul general, adjunctul său ori alţi directori, tuturor li se aplică ordonanţa din vremea lui Tăriceanu. Aşadar, din tot corpul administrativ al Parlamentului, numai Ion Vărgău a fost mai cu moţ.

Secretarul general al Senatului va mai primi doar câteva luni salariul pe care singur şi l-a stabilit. Din luna ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, leafa sa va fi diminuată cu circa 4.000 de lei.

Fost senator PSD

Ion Vărgău ocupă funcţia de secretar general al Senatului din primăvara anului 2014, înlocuindu-l în funcţie pe Dan Mihalache, acum ambasador al României în Marea Britanie. La acea vreme, Mihalache demisionase  în semn de solidaritate cu şeful său de partid, Crin Antonescu, care plecase din fruntea Senatului după o ceartă în plen cu Victor Ponta. Abia se rupsese USL. Ion Vărgău a fost prefect de Tulcea la începutul anilor 2000, apoi senator PSD între 2004-2008. Ulterior, a ocupat mai multe funcţii în administraţia Senatului.

19.055 de lei pe lună este salariul brut pe care îl încasează Ion Vărgău, secretarul general al Senatului.
Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite