Primarul din Sfântu Gheorghe îndeamnă la boicot: „Nu voi participa la parada de 1 Decembrie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că nu va participa la eveniemtele dedicate zilei de 1 Decembrie. El îi îndeamnă şi pe ceilalţi locuitori din zonă să îi urmeze exemplul pentru că, din punctul său de vedere, promisiunile făcute anul trecut de 1 Decembrie nu au fost respectate de partea română. Una dintre condiţiile puse de Antal pentru ca maghiarii să participe ar fi schimbarea datei la care se sărbătoreşte Ziua Naţională.

"Eu cred că ar fi corect ca Ziua Naţională a României să fie o zi de bucurie pentru toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de naţionalitate. Atâta timp cât noi în 2012 trebuie să luptăm pentru libertatea comunităţii secuieşti, pentru a folosi limba maternă, o limbă care este oficială în Uniunea Europeană, dar care nu este oficială pe pământul nostru natal, atâta timp cât noi plătim impozite statului român, dar dacă vrem să învăţăm în limba maghiară la o universitate trebuie să mergem la universităţi care sunt finanţate de statul maghiar, atâta timp cât simbolurile noastre naţionale nu pot fi folosite liber pe pământul nostru natal, se poate spune că ceea ce i s-a promis la 1 decembrie 1918 comunităţii maghiare, secuilor în special, nu s-a respectat", a afirmat Antal.

Antal Arpad este şi lider al UDMR, filiala de Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai puternice organizaţii ale acestui partid.

"Dorinţa mea este ca ceea ce s-a promis să se respecte, noi (maghiarii - n.r.) să considerăm că suntem liberi în această ţară ca cetăţeni români, că putem să ne folosim simbolurile, că putem gestiona fondurile pe care noi le creăm, că putem învăţa în limba maternă în univesităţi de stat finanţate de statul român şi atunci cu siguranţă vom putea participa şi noi şi vom putea fi mândri că trăim în această ţară. În acest moment ne este greu să fim mândri că trăim în această ţară. Ne este greu, nu am spus că nu, dar ne este greu. Este ţara noastră, este pământul nostru natal, nu vom pleca de aici, chiar dacă unii doresc acest lucru, noi iubim acest pământ, vom lupta şi vom munci în continuare pentru a obţine acele drepturi. Însă, pentru a ne bucura împreună ar trebui ca tot ce s-a promis să fie respectat sau să se găsească o altă dată care nu deranjează pe nimeni şi care nu ne duce la gândul că nu a fost respectat ce i s-a promis comunităţii maghiare", a conchis Antal.

Primarul a readus în discuţie problema schimbării zilei în care se sărbătoreşte Ziua Naţională a României. ”Membrii comunităţii maghiare din România ar putea sărbători de Ziua Naţională doar în două condiţii, respectiv dacă s-ar alege o altă dată în locul celei de 1 Decembrie sau dacă s-ar respecta promisiunile făcute la 1 decembrie 1918 maghiarilor. Nu s-a schimbat nimic faţă de anul trecut, nu s-a schimbat nici data şi nu s-au respectat nici promisiunile făcute la 1 decembrie 1918, deci nu voi participa nici în acest an la manifestări", a spus Antal.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite