Primarii de comune, la cuțite cu ministrul Educației
0Continuă disputa dintre ministrul Educației și primarii de comuna. Una dintre probleme este reprezentată de toaletele din curtea școlilor.

„Avem 126 de autorități locale care au primit finanțare anul acesta, prin bugetulul Ministerului Educației. Pe baza acestei finanțări, primăria a încheiat contract cu constructorul (...) Anul acesta avem 306 școli cu toaleta în curte. Din aceste 306 școli, 126 au primit finanțare. Întrebați-i pe primari”, a declarat Sorin Cîmpeanu, recomandând ca Ministerul Dezvoltării și prefecturile să-i tragă de mânecă pe primari că nu ar fi în stare să se ocupe de toaletele de la școli.
Ministrul Educației a subliniat și că din 3.586 de unități școlare fără autorizație de securitate la incendiu, doar 862 au inițiat procedura. Văzuți responsabili sunt tot primarii, care nu ar fi fost interesați de rezolvarea situației.
În replica, președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, a reproșat „o politică lipsită de rațiune a Ministerului Educației”, acuzând că liderilor politici de la centru „le place să arate că nu au făcut primarii”. „Așa și-a dorit politica ministerului”, a punctat șeful ACOR pentru „Adevărul”, referitor la faptul că încă sunt multe școli care au toaletele în curte. Drăghici a subliniat că rezolvarea problemei toaletelor putea fi făcută printr-o politică serioasă și că de vină este Ministerul Educației.
Legile educației, miezul discordiei
Despre noile proiecte de lege, Emil Drăghici a susținut că nu respectă Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, acuzând o „catastrofă” în învățământ și un „dezinteres” al ministrului.
Drăghici a mai avertizat și că în cazul poziției de directori administrativi în școli, nou înființate prin noile legi, „există riscuri mari” ca școlile mici să nu își permită finanțarea posturilor. În același timp, primarul din Buzău, Constantin Toma, a explicat pentru „Adevărul” că peste 17.000 de posturi ar urma să fie create „artificial”, acuzând „ruperea” relației dintre școală și primărie, în ciuda faptului că aproape toate cheltuielile rămân pe nota de plată a bugetul local.
Discuția de la Guvern
Ultimele întâlniri ale reprezentanților autorităților locale cu Guvernul au privit analizarea unei serii de propuneri asupra Legii Învățământului Preuniversitar, printre care clarificarea regimului juridic al școlilor și poziția de director administrativ în școli, propunere față de care primarii s-au împotrivit.
Printre subiectele care au făcut obiectul dezbaterilor au fost și finanțarea transportului local al elevilor și funcționarea creșelor care au rămas în responsabilitatea administrației locale. După ce s-a decis ca acestea să treacă din administrația locală în cea a Ministerului Educației, schimbările radicale preconizate privind programul și funcționarea creșelor au pus administrațiile locale pe jar, fiind nevoite să decidă dacă vor suporta sau nu cheltuielile administrării, păstrând astfel în autoritatea lor instituțiile. Problematica transportului la nivel județean face încă obiectul discuțiilor între Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Ministerul Educației și primari.