Premierul izolat a fost redesemnat. Iohannis l-a propus din nou pe Orban. Noul Guvern va fi instalat sâmbătă cu voturile PSD. Liberalii nu merg în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi delegaţia PNL                                                         Foto: George Călin / Inquam Photos
Klaus Iohannis şi delegaţia PNL                                                         Foto: George Călin / Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban premier, deşi liderul PNl e izolat la Vila Lac cu suspiciuni de coronavirus. Consultările cu partidele au avut loc prin teleconferinţă, în condiţiile în care senatorul PNL Vergil Chiţac, depistat cu Coronavirus, a intrat în contact cu mai mulţi liberali. Echipa de miniştri nu se schimbă. Guvernul Orban va fi învestit sâmbătă de Parlament.

UPDATE Ora 15.30 Klaus Iohannis: Am discutat cu toate partidele. Pot să trag câteva concluzii. Toate discuţiile au fost foarte bune, constructive. Toate abordările politicienilor au fost consistente şi mature. Toată lumea a înţeles că suntem într-o situaţie foarte specială, de criză, în care nu e loc de răfuieli politice. Am primit o singură propunere pentru funcţia de premier. Guvernul Orban a lucrat foarte serios şi foarte bine de la învestire şi până azi. Am luat împreună măsurile potrivite şi rezultatele se văd. Ne dorim să gestionăm criza eficient şi în continuare. E imposibil să schimbăm totul peste noapte pentru că nimic n-ar mai funcţiona. 

Singura propunere pe care am primit-o e Ludovic Orban şi l-am desemnat în consecinţă pentru poziţia de prim-ministru. Am promisiuni de la toate partidele politice pentru a trece cu mare celeritate prin procedurile parlamentare. Posibil deja mâine să avem votul de învestire. Mă aştept de la toţi politicenii responsabili să fie parte a acestui efort comun de finalizare a acestei crize, astfel încât să putem să ne concentrăm 100% pentru combaterea coronavirusului. 

UPDATE Mesajul lui Marcel Ciolacu pentru toţi parlamentarii PSD, după discuţia cu Klaus Iohannis:

”Stimaţi colegi, este absolut necesar ca mâine să învestim un Guvern cu puteri depline, având în vedere că Parlamentul probabil îşi va suspenda activitatea în scurt timp. Vă rog să fiţi mâine de dimineata în Bucureşti şi să participaţi la şedinţă. Vă asigurăm că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a fi protejaţi. Vom intra pe rând în sală, în grupuri mici şi nu înainte de a face cu toţii testul COVID-19. Să fim responsabili şi să ne gândim că în aceste momente grele pentru ţară punem mai presus de noi sănătatea şi siguranţa oamenilor”, le-a trasmis Marcel Ciolacu.

UPDATE Audierile miniştrilor vor avea loc sâmbătă, la fel şi votul în plen. PSD va vota pentru învestirea Guvernului, în tmp ce liberalii nu vor fi prezenţi în plen, după ce senatorul PNL Vergil Chiţac a fost depistat pozitiv.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier, susţin surse politice pentru Adevărul. Guvernul va rămâne în componenţa actuală. Deocamdată, Ludovic Orban este izolat la Vila Lac 1 şi aşteaptă rezultatul testului pentru coronavirus, după ce a intrat în contact cu senatorul PNL Vergil Chiţac, depistat pozitiv. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis face consultări prin teleconferinţă. „Având în vedere situaţia actuală, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să facă consultările cu partidele parlamentare, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru, prin sistem de teleconferinţă”, a anunţat Administraţia Prezidenţială. 

UPDATE Conducerea PNL a decis: partidul îl susţine pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier. Componenţa Guvernului rămâne identică. Florin Cîţu va fi propus din nou pentru Ministerul de Finanţe. Ludovic Orban i-a mulţumit lui Cîţu în şedinţă pentru că a renunţat la mandat, susţin surse politice pentru Adevărul. 

***

Imagine indisponibilă

Consultările de la Palatul Cotroceni vor începe la ora 13.00, când este aşteptată delegaţia PNL, urmând, la 13.30, cea a PSD. Ulterior, sunt aşteptate la consultări, în ordine: USR, UDMR, PMP, ALDE, Grupul parlamentar Pro Europa şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vicepremierul în exerciţiu Raluca Turcan se arăta convinsă, joi seară, că Partidul Naţional Liberal îl va propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru la consultările de la Cotroceni.

"Noi vom merge cu mandat, iar mâine (vineri - n.r.), în şedinţa noastră de conducere, am convingerea că mandatul pe care-l va primi preşedintele Ludovic Orban la consultările de la Cotroceni va fi de a exercita funcţia de prim-ministru. Guvernarea Orban a fost o guvernare bună şi este o guvernare bună”, a afirmat Raluca Turcan.

Liderul liberal s-a arătat convins că membrii PNL vor ca preşedintele partidului să conducă Guvernul în perioada dificilă pe care o traversează ţara şi explică faptul că Florin Cîţu a "înţeles” că, odată ce scenariul privind alegerile anticipate nu mai poate fi luat în calcul, a decis să depună mandatul.

"Am convingerea că săptămâna viitoare vom avea vot de învestitură chiar în cursul zilei de luni” a adăugat Turcan.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii vor participa la consultări şi că PSD nu va face nicio propunere de prim-ministru. Ciolacu spune că PSD nu-l va susţine pe Ludovic Orban, dar crede că acesta ar putea forma din nou o majoritate în jurul său, aşa cum a mai făcut.

"Sperăm că vom găsi o soluţie, cel târziu luni să avem votul în Parlament. Cred că astăzi nu este o victorie a niciunei formaţiuni politice. (...) Vom crea cadrul legislativ în Parlament, (...) luni cel târziu să fie votul în Parlament. Nu mergem mâine (vineri - n.r.) cu o propunere de prim- ministru, am mai făcut propuneri de prim-ministru, nu au fost luate în considerare. Vom vedea mâine, în urma consultărilor ce decizie se ia”, a spus Ciolacu, joi seară.

Acesta a spus că Ludovic Orban "nu este o soluţie tocmai potrivită”, subliniind că şi acesta, la fel ca Florin Cîţu, şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. "Dar domnul Orban a mai avut o dată capacitatea de a-şi crea o majoritate fără PSD, este posibil să aibă din nou această capacitate”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Preşedintele USR Dan Barna susţinea că joi România "a avut nişte oameni politici mici, care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor pe care le avea societatea românească", iar vineri, la consultările programate la Cotroceni, politicienii vor arăta "ridicol” discutând despre propuneri de premier, având în vedere contextul generat de coronavirus. 

"Asta este cel mai frustrant, cât de ridicoli vom fi mâine toţi, când fiecare cetăţean va fi tot frustrat de coronavirus, iar noi vom merge la Cotroceni să discutăm despre opţiuni de premier, despre variante de guvern”, a adăugat liderul USR.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, considera că PNL s-a ”descalificat” prin depunerea mandatului de premier desemnat de către Florin Cîţu şi susţinea că liberalii nu pot să facă o propunere de premier, după ce au făcut două propuneri „în bătaie de joc”. El spunea că celelalte partite, cu excepţia PNL, ar trebui să propună şi să voteze un premier şi guvernul acestuia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite