Ponta: Dacă şedinţele cu FMI şi CE sunt în regulă, vom face vineri şedinţa specială de rectificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Victor Ponta a declarat marţi seara că orice rectificare bugetară trebuie să fie discutată mai întâi cu FMI şi Comisia Europeană, susţinând astfel că dacă totul este în regulă guvernul va face vineri şedinţa specială de rectificare.

,Orice rectificare facem, şi lucrul acesta s-a întâmplat deja săptămâna trecută şi se va întâmpla şi mâine, trebuie discutat cu partenerii noştri de la FMI şi de la CE şi dacă suntem gata facem şedinţa specială de rectificare vineri, ca oamenii să înceapă să primească banii pentru ceea ce au de plătit datorii, daca nu, cel mai târziu săptămâna viitoare. Dar eu sper să o facem vineri, pentru că vă daţi seama că toată lumea aşteaptă (...) aceşti bani", a spus el într-o intervenţie telefonică la România Tv.

Prim-ministrul a susţinut că Executivul are banii necesari pentru reîntregirea salariilor bugetarilor.

,,Avem banii şi pentru cei 8% daţi de la 1 iulie şi de asemenea în proiecţia pe 2013 avem toţi banii pentru cei care se dau de la 1 decembrie. Cei 8% şi cei încă 7%, de fapt nu au fost deloc bugetaţi în bugetul pe 2012 (...) pe aceia i-am pus noi la rectificare, la prima rectificare", a punctat premierul.

Ponta a precizat că în bugetul actual nu era ,,niciun ban în plus" pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi, şi pentru anumite evenimente, precum alegerile locale şi parlamentare.

,,Pentru salarii şi pensii sunt ( banii n.r.), ceea ce nu era pus în buget şi ceea ce fac şi în acest moment nu erau bani pentru funcţionarea spitalelor puşi în buget, nu era niciun ban pus pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi şi nu erau bani pentru anumite evenimente care nu au fost neaşteptate, de exemplu nu era niciun leu pentru alegeri", a comentat preşedintele PSD.

Întrebat dacă ministerele Agriculturii, Sănătăţii, Administraţiei, Educaţiei, Justiţiei, Turismului şi SRI-ul vor primi bani în plus, Victor Ponta a spus că daca ne referim ,,la rectificari pozitive, sigur că da".

În ceea ce priveşte ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, premierul a spus că aici se dau bani numai pentru plata arieratelor, deoarece nu sunt bani pentru proiecte noi.

,,Aici este vorba numai de plata arieratelor, deci datorii la diverse proiecte, nu se dau bani pentru noi proiecte că nu avem aşa ceva, în schimb aveam arierate de peste un miliard de lei, arierate însemnând lucrări efectuate şi neplătite aşa cum avem la CNADNR de exemplu", a fost răspunsul lui.

Fiind întrebat de ce are SRI nevoie de bani în plus, Ponta a spus că ,,pentru că nu au fost prevăzuţi banii necesari pe partea de salarii, creşterii acesteia cu 8% care se dau la toată lumea şi pentru spital, pentru partea de asigurări medicale".

Premierul a adaugat că, la noua rectificare bugetară, ministerului Culturii i se vor da 30 de milioane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite