PNL susține prag de două salarii minime brute la abuzul în serviciu. Ce variante au fost puse pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Predoiu a mers la ședința de grup a deputaților PNL, pentru a discuta ce prag să fie susținut la Comisia juridică. Ministrul Justiției a susținut valoarea de 9.000 de lei, în timp ce alți liberali au dorit un prag mai mic.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu FOTO Inquam Photos
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu FOTO Inquam Photos

UPDATE Ioan Cupșa, vicepreședinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților, a precizat că PNL va susține un prag la nivelul a două salarii minime brute pe economie.

UPDATE Decizia finală a deputaților a fost să susțină propunerea pentru două salarii minime, fiind invocată o decizie CCR în acest sens, susțin surse de la conducerea PNL.

---

Tema pragului la abuzul în serviciu a fost abordată la ședința deputaților PNL, în condițiile în care în această seară tema va fi discutată la reuniunea deputaților juriști. Mai multe variante au fost avansate. 

În primul rând, Florin Roman, vicepreședinte al PNL și al Camerei Deputaților, a luat cuvântul și a afirmat că trebuie impus un prag mai mic. Raluca Turcan, vicepreședintă a PNL și fostă ocupantă a funcției de vicepremier, a avansat varianta unui prag la nivelul a două salarii minime, potrivit informațiilor „Adevărul”, 

Potrivit surselor citate, Cătălin Predoiu s-a ținut pe poziții și a menținut varianta de 9.000 de lei. Acesta a argumentat faptul că nivelul de 9.000 de lei a fost înaintat după discuții cu liderii Coaliției. În urma acestor precizări, unii deputați au luat cuvântul și au reiterat faptul că ar trebui ca deciziile sensibile să fie discutate în partid, nu oamenii de la grupuri să se trezească având pe masă prevederi discutabile.

Până la urmă, deputații au înclinat spre varianta două salarii minime, susțin surse participante la ședință. 

Înainte mai fuseseră și propuneri de inclusiv 1.000 de lei, cum precizase deputatul Cristian Băcanu, într-un mesaj public.

Deputații juriști, discuție de la 17.00

Comisia juridică se reunește de la ora 17.00. La această ședință ar trebui să fie discutată tema pragului la abuzul în serviciu. Vor fi doar dezbateri, potrivit informațiilor „Adevărul”, votul final în ceea ce privește raportul urmând a fi dat mâine. 

Plenul Camerei Deputaților este miercuri dimineață. Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a dat garanții că proiectul de lege va fi aprobat miercurea aceasta. „Miercuri această lege va pleca din Camera Deputaților cu 9.000 de lei, pragul propus de Ministerul Justiției“, a afirmat liderul social-democraților. Însă tema pragului va fi discutată încă de la primele ore de luni, la nivelul grupului parlamentar al PNL fiind unii liberali care susțin un prag mai mic.

Responsabilitatea, în dreptul lui Predoiu

Marcel Ciolacu, șeful PSD, a încercat să ia orice urmă de responsabilitate de pe umerii partidului său în ceea ce privește pragul inițial la abuzul în serviciu. „Cu toată prietenia și tot respectul pentru domnul ministru, trebuia să și-l asume încă de la început, când a înaintat și a trecut legea prin Guvernul României“, a afirmat Ciolacu. Întrebat dacă l-a anunțat Predoiu înainte de presupusa trimitere de către ministru a sumei pentru pragul la abuzul în serviciu, Ciolacu a răspuns: „Cei 9.000 de lei? Nu m-a anunțat“. Chestionat de suma de 250.000 de lei, șeful PSD a replicat: „Nu cred că a fost anunțat nimeni“.

Inclusiv un greu al PNL, Lucian Bode, l-a indicat drept responsabil de prag pe Cătălin Predoiu. „Eu am participat la activitatea de duminică, de la Vila Lac, activitatea Coaliţiei. 80% din timp am discutat despre amendamentele la legea privind pensiile speciale. Discuţiile legate de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, proiectul de lege aflat în Parlament, au fost marginale şi ministrul Predoiu a fost mandatat de către coaliţie să discute cu grupurile parlamentare să găsească o soluţie (…) Toate explicaţiile necesare au fost date de către Cătălin Predoiu, iar dacă mai sunt necesare şi alte declaraţii, şi alte explicaţii, le va da public“, a afirmat Lucian Bode, secretar general al PNL, la Parlament. Ministrul de Interne a susţinut că nu se poate ca senatorii să nu fi știut ce au votat atunci când au aprobat pragul de 250.000 de lei.

Știre în curs de actualizare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite