PNL va vota pentru ridicarea imunității lui Cîțu SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Național Liberal a luat decizia ca parlamentarii formațiunii să voteze pentru ridicarea imunității colegului lor, Florin Cîțu, potrivit informațiilor „Adevărul”. Cîțu e vizat de un dosar DNA legat de posibile faapte de corupție privind achizițiile de vaccinuri în pandemie.

Colegii lui Florin Cîțu nu vor să facă zid în fața legii FOTO Inquam Photos
Colegii lui Florin Cîțu nu vor să facă zid în fața legii FOTO Inquam Photos

PNL va vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu. Imediat după acest moment, PNL va aplica prevederile statutare, în funcție de evoluția și starea procesuală”, susțin surse din echipa liberală pentru „Adevărul”.

DNA cere ridicarea imunității pentru fostul premier Florin Cîțu, dar și în cazul foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, în dosarul în care se investighează posibile fapte de corupție în legătură cu achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.

În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Prea multe vaccinuri

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, arată DNA.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului", transmite DNA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite