PNL și PSD, poziții diferite după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL vrea ca situația legată de neplata taxei de solidaritate în România de către grupul austriac OMV să fie discutată în Coaliție, în timp ce PSD nu vede nicio problemă pentru moment.

Liberalii au anunțat că vor propune analizarea subiectului în Coaliție FOTO Arhivă
Liberalii au anunțat că vor propune analizarea subiectului în Coaliție FOTO Arhivă

Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti taxă de solidaritate în Austria, așteptându-se ca aceasta să aibă un impact negativ de 150 de milioane de euro pentru 2022. Potrivit explicațiilor oferite de OMV Petrom, grupul nu se încadrează la plata taxei de solidaritate în România, urmând să plătească 150 de milioane de euro în Austria, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță.

PNL va propune analizarea subiectului în Coaliție 

Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că decizia privind o formă finală a actului normativ ar putea fi luată în Parlament, explicând că PNL va propune analizarea subiectului în Coaliției. 

Am văzut poziția exprimată de OMV Petrom. Este punctul de vedere al companiei care va trebui confruntat cu datele Ministerului de Finanțe. PNL va propune analizarea acestui subiect în ședința Coaliției pentru a se vedea care sunt soluțiile tehnice la această situație și pentru a avea o poziție coerentă în Parlament”, a spus Ionuț Stroe. 

Reprezentantul liberalilor a susținut însă că „în momentul de față este prematur să avem o poziție până nu vom avea toate cifrele pe masă și până când Ministerul de Finanțe nu va veni cu o soluție pe care să o discutăm la nivel politic”. 

Potrivit deputatului PNL, „taxa de solidaritate este o transpunere a legislației europene. România a transpus ca atare această legislație. De aceea trebuie să vedem dacă această legislație este una acoperitoare și pentru țara noastră”, iar „decizia pe forma finală ar putea fi luată în Parlament”.

„Să nu ne lăsăm călcați în picioare!”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a răbufnit după anunțul grupului austriac. „Este inadmisibil! Statul român e obligat să reacționeze! Nu ne putem lăsa călcați în picioare la nesfârșit! 33 de ani au fost suficienți! Gata! Ajunge! Nu ne putem lăsa umiliți din nou, suntem sătui să avem mereu genunchii juliți! 33 de ani de jaf cu complicitatea unor politicieni sunt destui!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook

O poziție ofensivă a avut deputatul PNL Pavel Popescu, șeful organizației Sector 4: „Va plăti OMV aceste taxe decise prin ordonanța redactată de ministerul pe care îl conduceți pe teritoriul României sau nu? Vă întreb asta în numele tuturor românilor care așteaptă cu sufletul la gură acest răspuns și in calitate de vicepreședinte al partidului partener în coaliția din care faceți și dumneavoastră parte”, a fost întrebarea pe care i-a adresat-o public liberalul lui Câciu.

PSD: Nu este vorba despre o OUG impotriva cuiva

În același timp, purtătorul de cuvânt al PSD a subliniat pentru „Adevărul” că, „în primul rand nu este vorba despre o OUG împotriva cuiva. Se adresează tuturor companiilor care activează în zona reglementată”.

De altfel, Radu Oprea a explicat că „reglementarea vine din aplicarea unui regulament european (care are efect imediat, directiva se transpune în maximum 3 ani)”, fiind vorba „despre Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”.

În urma anunțului făcut de OMV Petrom, și ministrul Finanțelor, Adrian Căciu, a susținut că „a fost un anunț de bursă”. „Eu fac diferenţa între un anunţ fiscal şi un anunţ de marketing. E un anunţ pe bursă în care se exprimă o opinie”, a spus ministrul social-democrat.

Câciu așteaptă datele de la finalul lunii februarie

Totodată, șeful Finanțelor a explicat că „datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele celelalte la finalul lunii iunie, când se va face declararea şi plata impozitului”. 

„Datele sunt cele care sunt la 31 decembrie. Vor fi auditate şi de către experţii companiei. A fost un anunţ de bursă. Eu aşa l-am interpretat. Restul partea de declarare a impozitelor şi de colectare vine la timpul ei şi atunci ANAF va vedea dacă declaraţia e corectă, dacă se verifică. E posibil să nu fie nevoie de nicio rectificare. V-am zis e un anunţ de marketing (al PMV Petrom - n.r.). Ştiu că pentru foarte mulţi a fost o surpriză neplăcută şi modul în care am acţionat eu şi preşedintele ANAF în anul trecut. Nu am avut indulgenţă în ceea ce priveşte colectarea de taxe. (...) Mai ales că o să închidem deficitul în ţintele agreate, după cifrele din februarie”, a mai completat ministrul. 

Șeful de la Finanțe a explicat și că „această ordonanţă de urgenţă nu e împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. E vorba de toate companiile care au activitate în domeniul respectiv”. 

AUR împarte vina

Anunțul arogant și sfidător al OMV că nu va plăti contribuția de solidaritate impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR anul trecut confirmă încă un eșec monumental al actualei guvernări. Este al doisprezecelea act controversat, plin de greșeli, pe care acest Guvern l-a adoptat în 2022 cu privire la piața de energie.”, susține AUR, într-un comunicat de presă.

De asemenea, împarte vina între Adrian Câciu și Virgil Popescu. „Principalul vinovat pentru forma în care a fost realizată ordonanța de urgență este ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, cel care a inițiat acest act. Însă, pentru haosul generat în sectorul energetic vina este a ministrului energiei, Virgil Popescu. Tocmai de aceea, Alianța pentru Unirea Românilor solicită demisia miniștrilor Adrian Câciu și Virgil Popescu”, mai arată AUR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite