Guvernul pregătește o taxă de solidaritate. Marii producători de petrol și gaze vor fi suprataxați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență prin care se percepe suprataxarea producătorilor de petrol și gaze. Proiectul de OUG este listat în dezbaterea Guvernului care va avea loc miercuri, 28 decembrie.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Această nouă taxă de solidaritate, dacă va fi aprobată de Guvern, va putea intra în vigoare începând de anul viitor. Taxa de solidaritate propusă de Guvern se va aplica asupra diferenței de profit din acest an, următorul și profitul mediu al anilor 2018-2021 pentru toate companiile producătoare de petrol și gaze, dacă profitul din 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei din 2018-2021.

Ordonanța de urgență care urmează să fie dezbătută de Guvern transpune un regulament european. Așadar, suprataxa pe diferența de profit se va aplica la nivelul întregii Uniuni Europene. Deși ordonanța nua fost pusă încă în dezbatere publică, Guvernul dorește să o adopte până la finalul acestui an. 

Cele mai afectate vor fi companiile OMV Petrom și Romgaz. Acestea plăteesc deja suprataxe la gaze și vând gazul extras la preț plafonat. 

În cazul în care suprataxa va fi adoptată, cel mai mult va aveade suferit OMV Petrom, la care statul austriac este acționat majoritar. 

Guvernul Ciucă estimează că va strânge peste 1 miliard de euro în 2023 din suprataxarea companiilor petroliere.

Guvernul a aprobat ordonanța

Ordonanţa de urgență privind “contribuțiile de solidaritate” ale companiilor din sectorul Petrol și Gaze, care a fost aprobată de Executiv, se aplică firmelor din sector care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021. Companiile din energie ar urma să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare.

Contribuția de solidaritate se datorează de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, inclusiv cei care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit și ponderea acestor activități în cifra de afaceri sau în veniturile totale, după caz, este de peste 75% inclusiv.

Potrivit proiectului, pentru combaterea transferurilor profiturilor către persoanele afiliate contribuabililor care sunt obligați la plata contribuției de solidaritate este necesară extinderea acestei obligații și la persoanele afiliate contribuabililor.

Cum se calculează taxa

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, contribuția de solidaritate se calculează pe baza profiturilor impozabile anuale, astfel cum sunt determinate potrivit Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în exercițiul financiar 2022 și respectiv în exercițiul financiar 2023, care depășesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018- 2021.

Contribuția de solidaritate se determină astfel: Contribuția de solidaritate = [profitul impozabil al anului 2022/2023 – (1,2 x media profiturilor impozabile aferente perioadei 2018-2021)] x 60%

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, contribuția de solidaritate se calculează pe baza profitului contabil aferent exercițiului financiar 2022, respectiv cel aferent exercițiului financiar 2023, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, care depășesc cu 3 20 % media profiturilor contabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018- 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite