PNL propune la revizuirea Constituţiei împărţirea CSM  în două consilii separate - al judecătorilor şi al procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a prezentat viziunea liberalilor privind justiţia FOTO Adevărul
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a prezentat viziunea liberalilor privind justiţia FOTO Adevărul

Partidul Naţional Liberal (PNL) propune la revizuirea Constituţiei ca CSM să funcţioneze în două consilii separate, respectiv Consiliul Superior al puterii judecătoreşti şi Consiliul procurorilor, a anunţat miercuri senatorul liberal Tudor Chiuariu.

PNL propune, potrivit lui Chiuariu, un sistem clar în care puterea legislativă aparţine Parlamentului, puterea executivă Guvernului şi puterea judecătorească ÎCCJ şi celorlalte instituţii judecătoreşti. În plus, Chiuariu a arătat că mai există trei instituţii fundamentale - preşedintele, care este şeful statului şi are un rol de arbitru, CCR, care este garantul supremaţiei Constituţiei şi Consiliul Superior al puterii judecătoreşti, care este garantul independenţei justiţiei.
„Am discutat despre confuziile la nivel constituţional între rolul diferitelor instituţii din sfera judiciară şi am decis că este mai bine ca actualul CSM care reuneşte şi reprezentanţi ai judecătorilor şi reprezentanţi ai procurorilor să funcţioneze de fapt în două consilii separate. Să avem un Consiliu Superior al puterii judecătoreşti şi să avem un Consiliu al procurorilor“, a spus senatorul PNL, la Palatul Parlamentului.


Liberalii arată că sancţionarea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor ar trebui să se facă de către o comisie de disciplină numită de Consiliul judecătorilor sau Consiliul procurorilor şi nu de către aceste consilii.
„Tot pe baza discuţiilor pe care le-am avut şi cu experţii Comisiei de la Veneţia, noi considerăm că judecătorii şi procurorii aleşi să aibă atribuţia de a-i sancţiona pe judecătorii şi procurorii care i-au ales, pentru că este o contradicţie fundamentală şi un conflict de interese care conduce practic la neexercitarea acestei atribuţii şi la lipsa de responsabilitate a judecătorilor şi procurorilor“, a explicat Chiuariu.

Chiuariu a declarat că parlamentarii PNL susţin suplimentarea numărului judecătorilor la Curtea Constituţională de la 9 la 12, astfel încât trei dintre judecătorii CC să fie desemnaţi de ICCJ. Potrivit liberalului, ceilalţi nouă judecători vor fi numiţi pe aceeaşi procedură ca şi până acum.

Senatorul PNL a precizat că o altă propunere vizează numirea mai "transparentă" a membrilor CC, astfel încât toţi membrii Curţii ar urma să fie numiţi în urma unei audieri publice în comisiile juridice ale Parlamentului.

"Vrem să introducem noi criterii de profesionalism privind persoanele care vor fi numite. Aşadar, toate persoanele care vor fi numite în funcţia de judecător al CC trebuie să deţină titlul de doctor în Drept, doctor în ştiinţe juridice", a mai afirmat Chiuariu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite