Războiul dronelor: Pentagonul preia controlul de la CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia preşedintelui Barack Obama a decis să transfere Pentagonului o parte importantă a operaţiunilor cu drone ale serviciilor americane. Decizia reprezintă un nou semnal al eforturilor Washingtonului de diminua puterea Agenţiei Centrale de Informaţii şi pentru centralizarea serviciilor americane în subordinea Pentagonului.

Schimbarea vine în contextul în care programele cu drone desfăşurate de SUA au stârnit ample controverse, după ce inclusiv ONU a publicat un raport prin care avertizează asupra victimelor civile provocate de atacuri cu drone în mai multe state. 

Astfel, dacă CIA coordonează în prezent operaţiunile cu aparate de zbor fără pilot organizate peste hotarele SUA pentru combaterea grupărilor teroriste, multe dintre aceste acţiuni vor trece de acum în subordinea Pentagonului. Mutarea se va produce în etape, iar unele operaţiuni vor rămâne o perioadă îndelungată sub controlul CIA. 

Spre exemplu, operaţiunile din Yemen, organizate alături de forţele locale, vor trece la Pentagon, dar activităţile cu drone din Pakistan, unde se desfăşoară unul dintre cele mai controversate programe, vor rămâne la CIA. Prin programul său de drone, CIA controlează acum majoritatea operaţiunilor militare letale din jurul zonei de război din Afganistan. 

Transferul de putere dinspre CIA spre Pentagon a început încă din decembrie 2012, când Administraţia Obama a anunţat că Pentagonul îşi va mări semnificativ numărul de agenţi sub acoperire care operează în străinătate ca parte a eforturilor de a înfiinţa o reţea de informaţii care să rivalizeze - cel puţin ca mărime - puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA).

Proiectul are ca scop transformarea Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA) într-o reţea de spionaj concentrată pe ameninţări externe, mult mai strâng coordonată cu CIA şi elitele militare de care dispune aceasta, transmite ”The Washington Post”. 

Atunci când programul de extindere se va finaliza, DIA va avea peste 1.600 de agenţi de informaţii, în puncte din întreaga lume, un nivel fără precedent  pentru agenţia a cărei prezenţă în afara SUA se realiza dintotdeauna cu doar câteva sute de spioni. 

Înţelegerea secretă din Pakistan

Cel mai dezbătut program cu drone al SUA este cel din Pakistan,  demarat după 11 septembrie. În acest scop, CIA a încheiat o înţelegere secretă cu preşedintele pakistanez de atunci, Pervez Musharraf, după cum a recunoscut chiar acesta. Potrivit ONU, atacurile cu drone au omorât zeci de civili pakistanezi. 

Pervez Musharraf, fostul preşedinte pakistanez, a declarat în exclusivitate pentru CNN că a încheiat în timpul mandatului său, în 2004, un acord secret cu guvernul american prin care permitea efectuarea de atacuri cu drone pe teritoriul Pakistanului. 

Musharraf a insistat însă că acestea au avut loc „doar în câteva ocazii, atunci când o ţintă era absolut izolată şi nu existau şanse să se producă victime colaterale”

Musharraf, primul oficial pakistanez sau american care recunoaşte că forţele SUA au folosit atacuri cu drone în Pakistan, este contrazis însă de ONU. Potrivit raportorului special al ONU pentru lupta cu terorismul şi drepturile omului, atacurile cu drone sunt o practică obişnuită în Pakistan, în special în zonele controlate de triburi. De multe ori, aceste atacuri au omorât civili nevinovaţi, susţine acesta fără a înainta însă o cifră privind bilanţul morţilor. 

„Înţelegerea (din 2004 - n.r.) a fost ca SUA să înceapă atacuri cu drone în regiunile tribale din Oakistan, dar doar cu condiţia ca forţele Pakistaneze să-şi asume răspunderea pentru ele, sau să rămână nerevendicate şi să nu vorbească nimeni despre ele”, spune Mazzetti. 

10.000 de drone în SUA până în 2020

După aprobarea unui cadrul legislativ şi a unor norme de reglementare clare, aproximativ 10.000 de drone comerciale ar putea fi în folosinţă până în anul 2020, potrivit estimărilor Administraţiei Federale pentru Aviaţie din Statele Unite ale Americii.

În momentul de faţă, Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) lucrează, la solicitarea Congresului American, la elaborarea normelor de reglementare pentru aparate mici de zbor, automate, fără pilot, pe care trebuie să le predea până în 2015. 

„Apoi, odată puse în aplicare (normele de reglementare - n.r.), pieţele comerciale pentru UAS (sisteme aviatice fără pilot - n.r.) se vor dezvolta. Există multe căi potenţiale pentru o companie de a genera venituri din aplicaţii pentru UAS, fie că vorbim despre pieţe noi sau de alte aplicaţii mai eficiente pentru pieţe deja formate. 

În următorii zece ani, piaţa aparatelor de zbor fără pilot va urca undeva la 94 de miliarde de dolari, potrivit unui alt document FAA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite