Persoanele acuzate de evaziune ar putea scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul

0
Publicat:

Camera Deputaților a aprobat legea privind noile măsuri pentru combaterea infracțiunilor fiscale, inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Printre altele, legea prevede ca evazioniștii care plătesc prejudiciul să poată scăpa de închisoare.

Camera Deputaților a adoptat modificările legii privind evaziunea fiscală. Foto: Inquam
Camera Deputaților a adoptat modificările legii privind evaziunea fiscală. Foto: Inquam

Scopul primordial al legii este recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului general consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscala și atragerea raspunderii persoanelor vinovate. Raspunderea persoanelor vinovate trebuie să fie proportionala in raport de o serie de factori precum cuantumul prejudiciului, recunoașterea vinovatiei și momentul recunoașterii acesteia, precum și antecedentele penale”, potrivit corpului legii.

Legea are ca obiect de reglementare „stabilirea unor masuri pentru consolidarea capacitații de combatere a evaziunii fiscale".

Totodată, se propun intervenții legislative asupra unor prevederi din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificările si completările ulteriore, Ordonanța de urgentă a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea si funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, aprobată cu modificări prin Legea nr.120/2018, cu modificările ulterioare, Ordonanța de urgenta a Guvernului nr.43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție, aprobată cu modificări prin Legea nr.503/2002, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările si completările ulterioare”, se arată in document.

Reducere de pedeapsă

Potrivit legii, persoanele care săvârșesc fapte de evaziune fiscală, cu un prejudiciu care nu depăsește 1.000.000 euro, pot scăpa de pedeapsa cu închisoarea dacă în cursul urmăririi penale achită penalitățile integral. De asemenea, dacă cei care comit fapte de evaziune fiscală recunosc infracțiunile comise înainte ca organele de urmărire penală să fie sesizate, vor avea sacțiunile reduse la jumătate.

Legea nu le permite celor care comit evaziune fiscală de mai multe ori într-un interval de cinci ani să beneficieze de prevederile prin care sunt scutiți de pedeapsa cu închisoarea.

Alte prevederi din lege sunt ca faptele de evaziune care depăşesc 10 milioane de lei să intre în atenția Direcției Naționale Anticorupție și vor fi pedepsite cu închisoarea până la 5 ani.

Procedură-fulger

Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege cu un total de 182 de voturi pentru, 80 de voturi împotrivă, 2 abțineri, iar 11 aleși nu au votat. Senatul a adoptat legea cu o zi înainte de votul Camerei Deputaților, iar astfel, proiectul de lege va ajunge la Klaus Iohannis pentru promulgare, daca nu va fi atacat la CCR.

Subiectul a mai fost discutat și în intervalul 2018-2020, însă nu a trecut de Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite