Patapievici, către Ponta: Falsificaţi şi răstălmăciţi tot ce atingeţi, domnule prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul director al ICR, Horia Roman Patapievici
Fostul director al ICR, Horia Roman Patapievici

Horia-Roman Patapievici spune că Victor Ponta "falsifică şi răstălmăceşte" tot ce atinge şi îi cere premierului să retragă imediat "afirmaţiile calomnioase" proferate la adresa lui, a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş şi a lui Dan Croitoru.

Fostul preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) Horia-Roman Patapievici spune că, prin acuzaţiile aduse lui Mircea Mihăieş, Victor Ponta îşi dezonorează funcţia de prim-ministru.

"Domnule prim-ministru, aţi spus despre Mircea Mihăieş că este un «fascist bătrîn». La care vă răspund: cine acuză de fascism un om care a sprijinit întotdeauna valorile democraţiei arată că nu dă doi bani nici pe democraţie, nici pe bun simţ, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveţi datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simţ şi de a respecta democraţia. Or, felul în care bagatelizaţi grozăvia fascismului, acuzând de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul, vă dezonorează ca prim-ministru, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul şi democraţia sunt interşanjabile, simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes. De aceea vă spun: prin acuzaţiile aduse lui Mircea Mihăieş vă dezonoraţi funcţia de prim-ministru şi demonstraţi că vă trataţi cetăţenii ca supuşi, iar principiile, ca etichete", spune Horia-Roman Patapievici în declaraţia de presă transmisă Mediafax, în care se semnează "cetăţean român, fost preşedinte ICR".

De asemenea, Horia-Roman Patapievici spune că este "o minciună" afirmaţia lui Victor Ponta potrivit căreia Curtea de Conturi ar fi constatat o fraudă la ICR.

"Aţi spus că echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici şi că această fraudă a fost constatată de Curtea de Conturi. La care vă răspund: este o minciună, domnule prim-ministru. O minciună pe care o tot repetaţi din 2012 încoace şi care deja întruneşte toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005 - 2012, cât am condus institutul", spune Patapievici.

De asemenea, Horia-Roman Patapievici spune că Victor Ponta "falsifică şi răstălmăceşte" tot ce atinge.

"Aţi spus că în conducerea ICR «erau persoane care au făcut deseori declaraţii anti-româneşti». La care vă răspund: falsificaţi şi răstălmăciţi tot ce atingeţi, domnule prim-ministru. Când ICR a fost condus de persoanele pe care le incriminaţi, ICR a obţinut cele mai mari succese în promovarea culturii române peste hotare. Când ICR a fost condus de persoanele pe care le consideraţi animate de sentimente anti-româneşti, ICR a condus toate institutele naţionale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC). Puteţi să probaţi, în favoarea dumneavoastră, un patriotism la fel de eficace? Nu puteţi. Atât e de spus despre sentimentele dumneavoastră româneşti", spune Horia-Roman Patapievici.

Acesta mai spune că Victor Ponta foloseşte puterea de care dispune "pentru a discredita reputaţia a patru cetăţeni români", cărora premierul le neagă "dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publică şi la securitate personală".

"Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş, a lui Dan Croitoru şi a mea. Din iunie 2012, când aţi început distrugerea Institutului Cultural Român (pe care aţi dus-o la bun sfîrşit într-un timp record: v-a luat mai puţin de un an), nu aţi încetat să ne hărţuiţi cu calomniile dumneavoastră. Ceea ce comiteţi, domnule prim-ministru, echivalează cu utilizarea funcţiei publice pe care o deţineţi pentru a terfeli reputaţia a patru din cetăţenii acestei ţări. Fără probe, fără alt motiv decât agenda dumneavoastră politică. Şi nu e vorba numai de noi patru, cei agresaţi azi, ci de felul cum concepeţi dumneavoastră, ca prim-ministru, statutul cetăţeanului acestei ţări. În locul respectului, dispreţul; în locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, împotriva celor care nu o au", spune Horia-Roman Patapievici.

Totodată, Horia-Roman Patapievici îi cere lui Victor Ponta să îşi retragă afirmaţiile calomnioase proferate împotriva lui, a Taniei Radu, a lui Mircea Mihăieş şi a lui Dan Croitoru.

"Protestez împotriva manevrei dumneavoastră de a ne transforma în victime de serviciu şi de a ne folosi ca instrumente în lupta care vă opune preşedintelui ţării! Vă cer să retrageţi imediat afirmaţiile calomnioase proferate împotriva noastră! Acestei lupte stupide, iraţionale şi anti-naţionale refuz categoric să îi fiu şi victimă, şi erou", mai spune Horia-Roman Patapievici.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale de preşedintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că, dacă preşedintele doreşte să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite