Partenerul de afaceri al lui Barna acuză Rise Project că a fost contactat doar cu o seară înainte de publicarea investigaţiei. „Mă simt ca într-un banc prost“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociatul lui Dan Barna în proiectele cu finanţare europeană, Dragoş Jaliu, a venit cu explicaţii în urma investigaţiei Rise Project, şi reclamă că deşi investigaţia a durat două luni, acesta a fost contactat, pe mail, abia în noaptea dinaintea publicării.

Postarea integrală a lui Dragăş Jaliu:

„Am trecut de la emoţie la raţional şi invers pe parcursul zilei şi înca mă simt ca într-un banc cu punchline prost.

Ar fi multe de spus despre articolul RISE, dar mă voi rezuma acum doar la câteva aspecte:

- Compania mea a implementat şi implementează proiecte din fonduri europene. Din rolul de beneficiar sau partener în proiecte am dobândit mult din know-how-ul nostru de la firul ierbii, know-how pe care l-am pus deseori la dispoziţia autorităţilor şi altor beneficiari. Articolul Rise Project de astăzi a “divulgat” că am fost partenerul sau beneficiarul a 20 de proiecte cu fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei. Numai că aia e valoarea totală a proiectelor. Firma mea a avut/are o alocare de 38 de milioane de lei, din care 20 de milioane însumeaza proiectele finalizate. Iar în unele cazuri chiar am venit cu bani de acasă, pentru ca proiectele să se pună pe roate, pentru ca asta înseamnă să faci pionierat în fonduri europene în România, când un întreg ecosistem nu fucţionează cum ar trebui.

- La fel, se pare că trebuia cu 2 milioane de euro să înfiinţăm 18 centre de consultanţă camerală, numai că obiectivul proiectului era altul: să formăm oameni interesaţi de dezvoltarea rurală, ceea ce am şi făcut, după cum spune şi articolul. Am avut nu 460, ci 520 de persoane participante la cursuri: şomeri, persoane ocupate cu agricultura de subzistenţă, manageri, angajaţi şi peste 900 de persoane participante la diferite activităţi de informare şi consiliere în cadrul proiectului.

- Cât priveşte eterna „acuzaţie” de a fi lucrat cu statul - da, când obiectul muncii e finanţarea, relaţia cu statul e esenţială. Statul acela care e şi pe care îl ştim cu toţii. Rolul nostru nu este să facem poliţie, nici măcar investigaţie ci să ne asigurăm că acele criterii impuse de finanţator sunt respectate.

RISE şi-au documentat mai mult de 2 luni materialul. În tot acest timp, ar fi putut să mă caute să îmi spun punctul de vedere, mai cu seamă că în trecut m-au contactat în calitate de expert în finanţări europene. Au făcut-o. Aseară, la 7.05 PM, am primit un mail cu întrebări de la ei cu deadline-ul tot aseară. Atât”, a precizat Dragoş Jaliu.

„Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eşecuri care au costat aproape şase milioane de euro“, scrie site-ul de investigaţii Rise Project într-un material în care se mai afirmă că "şeful USR, partidul care a iniţiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE".

Materialul a fost publicat în ziua în care liderul USR merge la Cotroceni la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

„Prezidenţiabilul vrea să-i întoarcă pe români în ţară, dar şi-a consolidat cariera pe seama unora nevoiţi să plece. Opozantul şi-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de şcoală. La bilanţ, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este profitabil sieşi, în timp ce oameni aflaţi în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilităţi sau proveniţi din medii defavorizate, greu de integrat pe piaţa muncii şi extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câştigat milioane sub pretextul facerii de bine”, spun jurnaliştii Rise Project în articolul publicat marţi.

Vezi şi: Reacţia lui Barna în urma investigaţiei Rise Project: E ca şi cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată. Perspectiva este extrasă din context

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite