Oxford Analytica: „Protestele faţă de proiectul Roşia Montană scufundă în haos Guvernul României“
0Protestele faţă de planurile Guvernului de a deschide cea mai mare mină din Carpaţii de Vest au scufundat în haos Guvernul României, iar disensiunile din rândul coaliţiei de guvernare au scos la iveală o formă haotică de luare a deciziilor, astfel încât continuă să crească îndoielile cu privire la fezabilitatea planurilor de privatizare pentru sectorul energetic, se arată într-o analiză publicată de cei de la „Oxford Analytica“.
Firma de consultanţă a publicat o analiză referitoare la situaţia din România, în contextul recentelor proteste faţă de începerea exploatării miniere de la Roşia Montană.
Potrivit autorilor, afacerea „expune oportunismul unei elite transpartinice“, ai cărei membri nu s-au arătat îngrijoraţi de impactul proiectului asupra mediului înconjurător, cu câteva excepţii.
Impactul protestelor, susţin autorii, este vizibil la nivelul Guvernului, în condiţiile în care premierul se confruntă cu pierderea autorităţii.
Tensiunile de la nivelul coaliţiei, alimentate de proteste, ar putea afecta şi planurile privind revizuirea Constituţiei, dar şi investiţiile străine, în timp ce conflictul dintre Partidul Social Democrat condus de Victor Ponta şi Partidul Naţional Liberal condus de Crin Antonescu se adânceşte.
O altă consecinţă a protestelor ar putea fi apariţia, pe scena politică din România, a unui nou partid fondat de cetăţeni din clasa de mijloc şi de tineri.
„RMGC a condus o campanie impresionantă de relaţii publice şi a pretins că oponenţii proiectului au primit finanţări extinse din străinătate. Cu toate acestea, Ponta a susţinut că politicienii ar fi putut fi mituiţi pentru a susţine“ planurile companiei canadiene, se mai arată în analiza care detaliază impactul pe care protestele l-au avut în special la nivelul Cabinetului Ponta.
Astfel, în prezent, premierul român se află într-o situaţie dificilă: pe de o parte, se confruntă cu o companie furioasă care a ameninţat că va acţiona în judecată statul român, iar de cealaltă parte sunt protestatarii care se bucură de susţinere la vârful UE.
Credibilitatea prim-ministrului va putea fi restabilită, se arată în analiză, numai dacă poate găsi un compromis salvator cu privire la acest subiect care a polarizat deja opinia publică. Pe de altă parte, nici opoziţia parlamentară fragmentată nu poate exploata situaţia, chiar dacă se pare că protestele vor continua.
Între timp, activiştii ecologişti şi tinerii ar putea pava calea către reînvierea naţionalismului, consideră analiştii „Oxford Analytica“. Protestele au căpătat deja un caracter antisistem şi există voci critice la adresa elitei politice, a capitalismului, în general şi a investitorilor străini, în particular.
Totodată, nehotărârea Guvernului cu privire la Roşia Montană este puţin probabil să crească atractivitatea României ca destinaţie pentru viitoarele investiţii.
A fost expusă, de asemenea, fragilitatea Uniunii Social Liberale.
În cazul în care se prefigurează un „divorţ“ la nivelul alianţei, lui Ponta îi va fi dificil, scrie publicaţia, să formeze o altă coaliţie dominată de PSD, iar planurile pentru o nouă Constituţie ar putea fi blocate, dacă tensiunile din interiorul alianţei vor persista.