Varianta ordonanței de urgență, luată în calcul pentru reforma pensiilor speciale SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ia în calcul inclusiv folosirea ordonanței ca instrument pentru reforma pensiilor speciale, dat fiind că actul normativ ar trebui să fie gata până la finalul lui 2022, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Guvernul rămâne fără timp pentru a rezolva reforma pensiilor speciale FOTO Mediafax
Guvernul rămâne fără timp pentru a rezolva reforma pensiilor speciale FOTO Mediafax

Surse politice susțin că Guvernul nu are de ale în privința acestei reforme, fiind nevoit să vină cu o soluție până la finalul lui 2023, dat fiind că e și jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Asumăm ca ordonanță, ori ieșim cu el ca proiect de lege până la final de an”, au menționat sursele politice. Discuțiile ar fi fost din partea Ministerului Muncii cu toate părțile implicate.

Potrivit surselor din zona Puterii, tot sistemul de justiție ar fi de acord să reducă acele criterii de pensionare prin care pot să iasă la pensie cu un venit mai mare decât salariul în plată și eliminarea acelor elemente care îi duceau să le calculeze pensia în ultima lună.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, evită de câteva luni ca să spună în mod clar paleta aplicării reformei pensiilor speciale și care ar fi direcțiile pe care vrea să le urmeze Guvernul. Tot ce a precizat Budăi au fost unele principii enunțate de Banca Mondială. În schimb, nici măcar la dezbaterea din Parlament nu a putut oferi date concrete. A punctat doar că în curând se va veni cu actul normativ. 

A doua cerere de plată, trimisă

Nicolae Ciucă a anunțat că a fost trimisă cererea de plată numărul doi din PNRR, după ce au fost siguri cei din Executiv că au îndeplinit toate obiectiele din primele două trimestre.

Surse politice susțin că se așteaptă ca analiza acestora de către Comisie să aibă loc până la final de ianuarie, început de martie, pentru ca ulterior să fie trimiși banii către București.

În primul trimestru din 2023 ar trebui rezolvată problema sistemului public de pensii. De asemenea, în al doilea trimestru trebuie făcută o reformă a salarizării din mediul public.

Evoluția obiectivelor din PNRR, lentă

După cum a arătat „Adevărul”, MIPE, minister coordonator al PNRR, nu vrea să mai comunice stadiul implementării obiectivelor, conform calendarului asumat, în condițiile în care, potrivit analizei „Adevărul”, ritmul este unul lent.

  „Pentru trimestrul III al acestui an, Planul Național de Redresare și Reziliență asumat de România cuprinde 24 de ținte și jaloane, iar pentru trimestrul IV sunt 55 de ținte și jaloane. Acestea trebuie să fie îndeplinite până cel mai târziu la momentul depunerii cererii de plată numărul 3, programată pentru primăvara lui 2023. Dintre țintele și jaloanele mai sus menționate, la momentul transmiterii acestui răspuns, niciunul nu prezintă riscul de a periclita accesul României la fondurile ce îi sunt alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență”, a precizat MIPE, în urma unei solicitări a ziarului.

Ultimul trimestru al anului 2022 este unul destul de dificil pentru Guvern, dat fiind numărul și complexitatea jaloanelor și țintelor asumate. Pe lângă reforma pensiilor speciale, Guvernul ar trebui să vină în Parlament cu legile de modificare ale Codului Penal și ale Codului de Prcocedură Penală. De asemenea, o reformă importantă e cea a companiilor de stat din subordinea sau autoritatea Ministerului Transporturilor.

Avertismentul Ralucăi Turcan

„Aviz, domnului Câciu! Atenție, domnule Budăi! Decizia CCR de astăzi, prin care a fost declarată neconstituțională instituirea contribuției de asigurări de sănătate prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, trebuie să fie citită cu maximă atenție de persoanele responsabile care sunt angrenate în realizarea reformelor în domeniul pensiilor speciale și al pensiilor de asigurări sociale și de miniștrii MMSS și MF. Curtea Constituțională întregește jurisprudența în materia dreptului de pensie și reiterează ”nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție”, o soluție pe care eu am văzut-o în mass media cu privire la intențiile actualilor miniștri de a ”rezolva” pensiile speciale”, a scris Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii, pe Facebook, joi.

Așadar, dacă cineva v-a spus că puteți face reforme prin OUG-uri, v-a păcălit. Elaborați reforma pensiilor speciale sub formă de proiect de lege și transmiteți-o Parlamentului imediat, chiar dacă e foarte târziu, Parlamentul intră în vacanță parlamentară o lună, iar aducerea pensiilor la principiul contributivității este obiectiv PNRR, care trebuie finalizat anul acesta. Nu o luați pe scurtătură și nu încercați soluții neconstituționale, pentru că nu merge”, a completat Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite