Ordonanța austerității: Bugetarii de lux scapă iar de diminuarea veniturilor

0
Publicat:

Guvernul vrea să diminueze cheltuielile statului, dar nu prin a se atinge de veniturile bugetarilor de lux, ci prin ajustarea veniturilor instituțiilor, oprirea angajărilor la stat, deși vor fi permise excepții, și prin reducerea numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii Coaliției FOTO Inquam photos
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii Coaliției FOTO Inquam photos

Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care ar urma să fie reduse cheltuielile bugetare a fost pusă în transparență publică, iar miercuri ar putea deja să treacă în ședința de Guvern, după mai bine de o lună de când Coaliția vorbește de necesitatea economiilor la bugetul de stat. Însă din discuțiile inițiale, prin care erau vizate nenumărate măsuri, inclusiv reducerea veniturilor bugetarilor de lux, Guvernul a rămas doar cu câteva.

Doar în lunile rămase din 2023, deci nu timp de un an, cum erau pe cale liderii Coaliției să se înțeleagă luni, are loc suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, în afara celor unice. Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, se poate aproba organizarea de concursuri sau examene atât în instituțiile centrale, cât și în teritoriu. Pentru posturile pentru care s-a desfășurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor, anterior intrării în vigoare a ordonanței de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora. Anul trecut, deși Guvernul luase o decizie similară, pentru perioada iulie-decembrie, a ajuns ca în noiembrie să fie înregistrat recordul de bugetari din ultimii ani, adică 1.280.003 persoane.

A rămas în picioare și reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate pentru 2023 pentru capitolul „Bunuri și servicii”, urmând ca prevederea să fie aplicată de toate instituțiile publice. Și la partea de sporuri, Guvernul a ales să-i taxeze pe cei care primesc bani pentru diploma de doctor, deși suma este modică, adică de circa 500 de lei, dar să nu umble la sporuri precum cel de risc sau de solicitare neuropsihică, care pot ajunge și la 25% din salariu. Tot pe partea de salarizare, în OUG nu mai este nicio prevedere la înghețarea veniturilor sau precizare că este așteptată noua lege pentru a fi acceptate eventuale măriri.

Noutatea din ordonanță

Coaliția a venit și cu surprize. Una dintre decizii este reducerea numărului de consilieri de la cabinete la jumătate. Iar pentru a se asigura de acest lucru, guvernanții au hotărât modificarea Codului Administrativ. Prin urmare, numărul maxim de posturi ar urma să fie de 9 pentru cabinetul prim-ministrului, 6 pentru cabinetul vicepremierului cu portofoliu, 4 posturi pentru cabinetul vicepremierului fără portofoliu, 4 posturi pentru cabinetul ministrului, secretarului general al Guvernului și șefului Cancelariei premierului, iar 2 pentru cabinetul SG adjunct al Guvernului, secretarilor de stat și celor asimilați acestora. Prin urmare, premierul nu va mai avea 18 consilieri, nici vicepremierii cu portofolii 12, iar cei fără portofoliu, 8.

În prezent, premierul Nicolae Ciucă are ocupate toate cele 18 funcții, având 13 consilieri de stat, 4 secretari de stat și un director de cabinet cu rang de secretar de stat. În cazul vicepremierilor, aceștia nu au toate funcțiile ocupate, Kelemen Hunor având doi secretari de stat și doi consilieri de stat, iar Sorin Grindeanu, la rândul său, tot câte doi secretari de stat și doi consilieri de stat.

De asemenea, deși nu există nicio mențiune în nota de fundamentare sau ordonanță, PSD ar vrea reducerea numărului de secretari de stat, în condițiile în care la nivel de Guvern și agenții și autorități centrale numărul lor a depășit 200. Un secretar de stat are o leafă brută de 16.640 de lei.

Privilegiații guvernării scapă din nou basma curată

În ordonanța pusă în dezbatere publică a dispărut prevederea prin care urma să aibă loc interzicerea cumulării salariului de la stat cu pensia. O asemenea măsură ar fi afectat numeroși demnitari, printre ei fiind și premierul Nicolae Ciucă, care ar fi trebuit să aleagă între pensia de circa 18.000 de lei lunar și salariul de aproximativ 14.000 de lei. Însă în Guvern sunt și cazuri de pensionari cu un venit de 34.000 de lei lunar, cum e situația lui Nelu Ciobanu (secretar de stat la Justiție), și salariul din Executiv de doar aproximativ 10.000 de lei. Surse din Coaliție au precizat că discuția a rămas în aer, adică faptul că va fi un proiect de lege adoptat la nivel de Parlament, însă fără a se stabili o dată. Iar în Legislativ mai sunt în circuit parlamentar două inițiative similare.

Nici supraimpozitarea marilor venituri nu s-a mai regăsit în ordonanță. Liderii Coaliției așteaptă datele de la Ministerul Finanțelor pentru a vedea pe simulări ce ar însemna să impoziteze mai drastic veniturile de la stat care depășesc salariul brut al șefului statului, adică de circa 25.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite