Opoziţia dă semne că se dezmorţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan şi Nicuşor Dan au un duşman comun: PSD. FOTO Mediafax
Raluca Turcan şi Nicuşor Dan au un duşman comun: PSD. FOTO Mediafax

PNL va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, în cazul în care va adopta ordonanţele de urgenţă care modifică legislaţia penală. PNL s-ar putea alia cu USR, cu scopul de a coagula Opoziţia.

Opoziţia dă primele semne de viaţă, după o perioadă în care a digerat cu greu înfrângerea de la alegerile parlamentare. „PNL a decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului pe cele două ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Vom face acest lucru în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanţe, aşa cum prevede legea, în sesiunea parlamentară“, a declarat Raluca Turcan, preşedinte intermediar al PNL. 

Sesiunea parlamentară începe la 1 februarie, însă nu calendarul e problema Opoziţiei, ci fragmentarea. Pentru depunerea unei moţiuni de cenzură trebuie să semneze o pătrime dintre aleşi. Potrivit aritmeticii parlamentare, ar fi nevoie de 117 deputaţi şi senatori, pe când liberalii au doar 99. Însă Raluca Turcan a anunţat că liberalii au început deja discuţiile cu partidul lui Nicuşor Dan, iar parlamentarii USR îşi vor pune şi ei semnătura pe proiectul de moţiune iniţiat de liberali. Ar fi prima formă de colaborare între cele două partide.

De altfel, potrivit unor surse politice, mai mulţi parlamentari PNL au insistat pentru o colaborare între cele două formaţiuni,  tocmai ca Opoziţia să pară mai închegată, în condiţiile în care PSD, ALDE şi UDMR au o majoritate zdrobitoare, de peste 60%. „PNL şi USR trebuie să aibă o cale comună, le-aş vrea alăturate într-o formă mult mai profundă! Unul dintre obiectivele strategice fixate de partid în viitorul congres ar putea fi formarea unei alianţe politice PNL-USR“, a scris deputatul PNL Ionuţ Stroe pe Facebook.

Din punct de vedere matematic, PNL şi USR nu au nicio şansă de a răsturna Guvernul, însă ar fi un prim exerciţiu că Opoziţia pune presiune pe coaliţia de guvernare.  „PNL a luat această decizie pentru că aceste două ordonanţe nu fac parte din programul de guvernare cu care PSD şi Guvernul PSD a fost învestit. În campanie nu s-a vorbit de graţiere şi modificarea Codului Penal. Aceste două ordonanţe sunt orientate spre satisfacerea unui grup clientelar din PSD şi pentru albirea preşedintelui PSD, domnul Liviu Dragnea“, a insistat Raluca Turcan.

PNL şi USR ar putea fi susţinute de la distanţă şi de PMP, însă Raluca Turcan şi Nicuşor Dan nu vor deocamdată să se afişeze cu Traian Băsescu, pentru a nu-şi ostiliza o parte a electoratului.

PSD a făcut o jumătate de pas înapoi

Ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, iar luni, după consultările publice pe care le va avea Ministerul Justiţiei pe această temă, ministrul Florin Iordache va decide forma în care măsurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea răspunderii sau prin proiect de lege, au precizat surse social-democrate pentru agenţia News.ro. Diferenţa dintre OUG, pe de o parte, şi asumarea răspunderii sau proiect de lege, pe de altă parte, este esenţială. Ordonanţele ar intra imediat în vigoare şi peste 2.000 de deţinuţi ar ieşi automat din puşcării, iar alţi inculpaţi, care au săvârşit fapte până la publicarea OUG în Monitorul Oficial, ar scăpa de procese. În schimb, dacă graţierea şi modificarea Codului Penal s-ar face prin asumarea răspunderii sau prin lege, Opoziţia ar avea şansa de a contesta proiectul la CCR înainte de a intra în vigoare. 

PNL vrea demiterea lui Ciorbea

Liberalii vor şi demiterea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, după ce acesta a contestat la CCR Legea de funcţionare a Guvernului, care interzice unei persoane condamnate penal să devină ministru sau premier. „Am decis începerea demersurilor de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Acesta nu respectă legea care stă la baza funcţionării instituţiei Avocatului Poporului. A politizat această funcţie. S-a comportat ca un vasal al PSD, ca un executant umil al intereselor PSD“,  a mai spus Turcan

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite