Olaf Scholz, la reuniunea liderilor PES: Germania şi România sunt legate de o prietenie strânsă

0
Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, sâmbătă, în cadrul reuniunii liderilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES), organizat la Palatul Parlamentului, că „realizările PSD sunt martorul unor politici social-democrate puternice în România, astăzi”. Scholz a afirmat că Germania şi România sunt legate de o prietenie strânsă, subliniind provocările cu care ne confruntăm împreună, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina și la sprijinul oferit de țara noastră statului vecin afectat de aceste lupte, date pe teritoriul său.

Cancelarul german Olaf Scholz, la reuniunea PES Foto: Captură de ecran
Cancelarul german Olaf Scholz, la reuniunea PES Foto: Captură de ecran

„Dragi camarazi și prieteni, dragă Marcel, este o plăcere să mă aflu în București și sunt recunoscător pentru ocazia de a-mi împărtăși gândurile cu dumneavoastră. Este un semn bun și puternic al democrației vibrante din România, faptul că noi social-democrații ne putem întâlni astăzi aici la Palatul Parlamentului, construit în epoca lui Ceaușescu. Istoria sa este legată de lipsa de libertate și democrații din acele vremuri dificile. Însă faptul că suntem aici este o mărturie a triumfului democrației asupra vremurilor teribile ale dictaturii. Prietenii din PSD ați trecut prin vremuri dificile, dar aceasta nu v-a oprit să luați decizii în baza unui simț al responsabilității față de țara dumneavoastră. Mărirea pensiilor, reducerea impozitelor pentru cei cu venituri mici, sprijin pentru familiile cu copii și creșterea salariului minim. Realizările PSD sunt martorul unor politici social-democrate puternice în România astăzi! Mulțumim, Marcel! Mulțumim tuturor celor prezenți aici”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Cancelarul Olaf Scholz a afirmat că „Germania şi România sunt legate de o prietenie strânsă”, susținând că acest aspect se vede în provocările pe care le confruntăm împreună, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina, și la sprijinul acordat de țara noastră poporului vecin, grav afectat în ultimii doi ani.

„Acest lucru este în mod special evident atunci când ne confruntăm cu provocările timpurilor noastre împreună. Cea mai mare ţară din Europa a atacat cea de-a doua ţară ca mărimea continentului fără motiv. Suntem cu toţii astăzi aici, la 200 de kilometri de graniţa ucraineană şi să fie foarte clar, nu putem schimba graniţele prin violenţă, este principalul pilon al ordinii politice, un principiu stabilit de social-democraţi, precum Willy Brandt, este moştenirea noastră şi trebuie să o apărăm. Securitatea nu este totul, dar fără securitate nimic nu este totul (...) Sunt recunoscător pentru rolul jucat de România pentru securitatea Europei. Contribuţia ţării dumneavoastră ca principal contributor în brigada multinaţională în care cooperăm strâns consolidează securitatea pe flancul de sud-est al NATO şi securitatea Europei în întregimea sa. În ultimii 17 ani România a fost un membru mândru şi important al Uniunii Europene. Această decizie, luată în sfârşit să urăm bun venit României în spaţiul comun Schengen, în sfârşit, s-a produs, târziu, dar pe deplin meritat. Partidul meu, SPD, a sprijinit întotdeauna accesul României la zona Schengen. Nu există state membre ale Uniunii de primă clasă sau de a doua clasă. Suntem cu toţii o Europa unită”, a spus Olaf Scholz.

Cancelarul german a menționat că la ultima întrunire de partid organizată acum o lună la Roma, a spus că „războiul din Ucraina se va opri atunci când preşedintele Putin decide să-şi retragă trupele, însă va lua această decizie numai dacă îşi dă seama că nu poate câştiga războiul pe câmpul de luptă, că nu poate dicta o pace injustă, că timpul nu este de partea lui”. „Prin urmare, sprijinul nostru pentru Ucraina este esenţial pentru sprijinirea păcii în Europa. Germania este cel de-al doilea cel mai mare suport după Statele Unite. Am alocat 28 de miliarde de euro numai ca sprijin militar şi sunt recunoscător partenerilor, precum România, care fac tot posibilul pentru a ne ajuta”, a adăugat Scholz.

Cancelarul Germaniei a reiterat că de la bun început s-a subliniat că nu se dorește un război între Rusia şi NATO, afirmând că „cea mai bună cale de a preveni orice escaladare este descurajarea eficace”. „De aceea investim mai mult în propria securitate, în propria apărare, în comun ca europeni astfel încât nimeni să nu îndrăznească să ne atace. Asta înseamnă şi că lăsăm deoparte interesele proprii şi construim o industrie a apărării europeană cu adevărat puternică. Aceasta este o sarcină majoră pentru Uniune după alegeri”, a mai spus Scholz.

Politica de extindere a UE

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat că prin consolidarea Europei ca actor geopolitic se are în vedere şi utilizarea politicii de extindere, „un instrument  puternic al politicii noastre externe”.

Extinderea a fost întotdeauna şi încă este o forţă motrică a democraţiei, păcii şi prosperității pe continentul nostru. România este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens. Am realizat un avânt nou în procesul de aderare cu ţările din Balcanii de Vest. Ucraina şi Moldova au deschis în decembrie negocierile pentru aderare, Georgia a devenit ţară candidat. Desigur, aceste ţări trebuie să întrunească criteriile de aderare, însă oamenii din aceste ţări împărtăşesc valorile noastre comune şi au tot dreptul să trăiască în pace şi în libertate ca şi noi. De aceea este bine că România este de partea noastră atunci când trebuie să insistăm cu procesul de aderare în următorii ani. Sigur, asta trebuie să meargă mână-n mână cu reformele interne la nivelul Uniunii. O Uniune Europeană lărgită nu putea funcţiona cu reguli croite pentru o Uniune mult mai mică”, a spus Olaf Scholz, adăugând că este bucuros că până în această vară va fi adoptată în acest sens și o hartă de parcurs și că o Europă în creştere va putea răspunde mai bine provocărilor unei lumi care curând va avea 10 miliarde de cetăţeni.

Cancelarul german a afirmat  totodată că economiile din Asia sunt în creştere şi că e nevoie de „voinţă politică de dezvoltare”.

„Proiecţiile arată că până la jumătatea acestui secol, ţările din sudul globului pot ajunge la niveluri de dezvoltare economică ca şi ţări din Europa sau America de Nord în anii 50. Pentru asta, dacă folosim astfel de tehnologii învechite, lumea nu va mai fi un loc bun în care să trăim. Pentru asta este nevoia să avem parteneriate cu ţările din sudul globului.

Avem tehnologiile şi voinţa politică de a-i ajuta să prospere, să-şi dezvolte economiile, însă într-un mod mai durabil decât până acum. Sigur trebuie şi să avansăm transformarea economică în propriile ţări. Un aspect esenţial în această privinţă va fi o uniune bancară şi a piaţelor de capital. Poate că sună foarte tehnic, dar până la urmă este vorba despre mobilizarea unui nivel suficient de capital pentru a finanţa mobilizarea economiilor noastre. Finanţarea publică singură nu va fi suficientă. Trecerea către societăţi neutre din punct de vedere climatic este o schimbare uriaşă, poate cea mai mare după Revoluţia Industrială din secolul al XIX-a şi sigur asta creează şi incertitudini pentru cetăţenii noştri. Mulţi se întreabă, oare totul se va sfârşi bine pentru mine, pentru familia mea? În astfel de vremuri este esențial să ne protejăm economia de piața europeană ca model unic în lume. Avem nevoie de o europă socială capabilă să-și protejeze cetățenii în vremuri de criză și la nevoie”, a afirmat Olaf Scholz, adăugând că asta sprijină Nicolas Schmit, candidatul PES pentru șefia Comisiei Europene.

Cancelarul german a subliniat și necesitatea protejării a ceea ce s-a realizat în Europa, dar și a ceea ce se vrea a realiza în continuare: „O Europă unită, solidară, care înfruntă autocrații și nedreptatea, promovând pacea și democrația în lume și pentru oameni”. „Pentru asta luptăm împreună”, a adăugat Scholz.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite