Oficial. Lovitură de teatru. Florin Cîţu renunţă la mandatul de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier, potrivit unui comunicat de presă al Adminsitraţiei Prezidenţiale. De la la ora 16.00 trebuia să aibă loc votul pentru învestirea Guvernului condus de acesta. Klaus Iohannis va face declaraţii în această seară.

UPDATE Florin Roman, liderul PNL: Premierul desemnat a făcut un gest de mare responsabilitate şi a luat decizia de a renunţa la mandat pe ba za unui principiu. Atunci când eşti în război niciodată comandatul nu părăseşte linia frontului. prin urmare, Cîţu s-a consultat cu colegii. Orban, ca premier interimar, omul care a gestionat situaţia cap-coadă şi care se va ocupa în continuare de situaţie, e mandat să strângă clasa politică în jurul lui, societatea civilă. Doar împreună vom limita efectele nocive. 

Cei care îl cunoaşteţi pe Orban ştiţi că e un om cu o putere de muncă fantastică. Stă şi munceşte până la 3-4 dimineaţa, la 7 e dimineaţă. Poate aduna toată puterea de care avem nevoie. Orban poate aduna întregul partid. 

UPDATE Marcel Ciolacu, după anunţul privind retragerea lui Cîţu: Era cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români.

UPDATE „Domnul Florin Vasile Cîţu şi-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie şi urmează să facă o declaraţie de presă în cursul acestei seri”, se anunţă într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

UPDATE Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: Avem un guvern Cîţu extrem de slab, cu oameni incapabili. Dar au fost colegi care au spus ca e de preferat un guvern slab unui guvern interimar.

UPDATE  Ora 14.00 Parlamentarii PSD vor vota Guvernul Cîţu, sustin surse politice pentru Adevărul. În acest moment senatorii şi deputaţii PSD sunt in şedinţe separate şi cer ca partidul să voteze noul guvern PNL, pe motiv că ţara are nevoie de stabilitate.

UPDATE Ora 10.00 Marcel Ciolacu le-a cerut parlamentarilor PSD să fie prezenţi la şedinţă, dar să nu voteze Guvernul Cîţu. Liderul PSD insistă pentru anticipate, în ciuda aleşilor social-democraţi, care ar vrea instalarea Guvernului Cîţu. Şi la PNL au fost discuţii extrem de tensionate. Ludovic Orban trage sfori ca Florin Cîţu să nu strângă o majoritate, astfel încât să se ajungă la anticipate, deşi mai mulţi lideri PNL din teritoriu au cerut instalarea unui guvern cu puteri depline pe fondul crizei Coronavirus. Mai mulţi parlamentari PNL vor lipsi azi din plen, susţin surse politice pentru Adevărul. 

Cu câteva ore înaintea votului, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu încearcă din răsputeri să blocheze învestirea Guvernului Cîţu, ca să ajungă la anticipate, susţin surse politice pentru ”Adevărul”. Ciolacu ar vrea să-i ţină în bănci pe aleşii PSD, ca să evite orice trădare. Nici parlamentarii PNL nu vor vota în bloc pentru Cîţu, la ordinul lui Orban, care, la fel ca Ciolacu, vrea anticipate din răsputeri, dar din motive diferite

***

"Mâine o să fim prezenţi. De dimineaţă o să facem adrese la DSU, DSP, aşa cum am văzut că a cerut domnul Marcel Vela. Dacă totul e ok, o să ţinem şedinţa", a declarat Marcel Ciolacu, conform România TV.

Anunţul lui Ciolacu este consecinţa deciziei de restricţionare a activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment, în spaţii închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire.

Votul de învestire a Guvernului Cîţu urmează să fie dat joi, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. "Ne-am străduit încercând să formăm o majoritate şi vom vedea că până la urmă Parlamentul decide”, afirma liderul PNL, Ludovic Orban. PSD a anunţat că parlamentarii săi vor fi prezenţi la şedinţă, dar nu vor vota acest guvern pentru că "nu merită să fie votat".

Pe de altă parte, Pro România şi USR au subliniat necesitarea învestirii unui guvern cu puteri depline, în contextul crizei coronavirusului. Situaţia creată de cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus ar putea modifica radical poziţiile partidelor parlamentare, determinând un vot în favoarea Cabinetului Cîţu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite