Ofensivă PSD pentru susţinerea Antenelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD, Liviu Dragnea, ameninţă Guvernul Cioloş cu moţiune de cenzură în cazul care ANAF merge până la capăt şi evacuează televiziunile trustului Intact.Mai mult, senatorul PSD Liviu Pop a depus chiar un proiect de lege care ar ajuta direct Antenele să-şi păstreze sediul.

„Dacă se întâmplă această evacuare, practic, Guvernul României închide cinci televiziuni. Dacă se întâmplă acest lucru şi Guvernul României, tehnocrat, care a spus mereu că apără libertatea presei, atunci cred că acest Guvern nu mai poate rămâne în funcţie. Analizăm foarte serios depunerea unei moţiuni de cenzură“, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Social-democratul vede acţiunea ANAF în cazul trustului Intact un atac asupra presei, iar el, politicianul care prin legea defăimării îngrădea libertatea de expresie, nu poate accepta aşa ceva. „Dacă Guvernul României bagă pumnul în gura presei, o desfiinţează, acest Guvern nu mai poate rămâne pentru că devine extrem de periculos pentru libertatea noastră“, a adăugat liderul PSD.

Mai mult, senatorul PSD Liviu Pop a depus chiar un proiect de lege care ar ajuta direct Antenele să-şi păstreze sediul. Legea spune acum că proprietăţile confiscate nu pot fi închiriate, ci trebuie vândute pentru recuperarea prejudiciului. Anul trecut, Victor Ponta a modificat legea printr-o ordonanţă de urgenţă (7/2015), care stipula ca bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea statului vor putea fi date în administrare autorităţilor locale şi centrale, cum ar fi ministere, primării sau alte agenţii aflate în subordinea Guvernului. Iar de aici, nu mai era decât un pas ca Antena 3, care are sediul confiscat, să primească cadou de la o instituţie a statului clădirea în care funcţionează. Numai că magistraţii CCR au blocat acest demers, pe motiv că nu exista nicio urgenţă pentru adoptarea unei astfel de ordonanţe.

Pop: „Fac ce spune Curtea Constituţională“

Acum, senatorul PSD Liviu Pop vine cu un proiect de lege copiat integral după textul ordonanţei de urgenţă declarată neconstituţională. „Fac exact ce spune Curtea Constituţională. A respins ordonanţa spunând că nu este o urgenţă, nu se justifică urgenţa ei. Scrie că e nevoie de iniţiativă legislaivă“, a declarat Liviu Pop, care susţine că legea sa ar  fi constituţională. Dacă legea ar fi adoptată, s-ar deschide o largă portiţă prin care Antena 3 să fie păsuită în sediul confiscat de stat.

De partea cealaltă a baricadei politice, la liberali, părerile sunt împărţite. Ben Oni Ardelean, senator care s-a declarat nemulţumit de modul de acţiune al inspectorilor ANAF, îşi menţine părerea că nu e normal ceea ce s-a întâmplat cu aceste televiziuni, dar nu ar merge aşa departe încât să susţină o moţiune de cenzură a PSD. „Nu a fost o critică la adresa lui Cioloş. A fost o conştientizare că cineva i-a vrut răul (n.r.-din ANAF, instituţie în subordinea Guvernului). Oamenii aceştia sunt în subordinea lui. Îşi asumă responsabilitatea pentru ei. Totuşi, nu cred că va susţine cineva din PNL o moţiune ca această şi vă spun asta din calitatea de vicepreşedinte “, a declarat Ardelean.

Badea: „Eu nu sunt fan Antena 3“

O poziţie diferită a avut senatorul liberal Viorel Badea, fost membru PDL, care s-a desolidarizat de acei colegi care l-au mustrat pe Cioloş în Parlament. „Eu l-am susţinut pe premier, i-am aplaudat intervenţiile, l-am încurajat pe cât am putut. Eu nu sunt un fan Antena 3. Nu am fost niciodată. Nu puteam să fac parte din ceata susţinătorilor Antena3. Guvernul, din punctul meu de vedere, a acţionat absolut legal. Modul în care au acţionat în baza legii, e absolut corect. Că au avut o atitudine mai neprofesionistă cei de la ANAF, asta e altă problemă. Nu cred că am putea să susţinem o moţiune în cazul ăsta. Probabil ne-ar aunca undeva în Evul Mediu“, a declarat pentru „Adevărul“ Badea.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite