O nouă tentativă de a-l revoca pe Zgonea. Ce găselniţă a născocit PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD vrea să-l dea jos pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax
PSD vrea să-l dea jos pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax

PSD încearcă să-l revoce pe Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor folosindu-se de o nouă procedură, prin care invocă faptul că Zgonea şi-a pierdut automat funcţia în momentul în care a fost exclus din PSD.

UPDATE Florin Iordache, membru al Comisiei pentru Statut, pentru „Adevărul“: Astăzi am discutat şi am stabilit că vom face un punct de vedere. Nu am votat niciun raport. Ideea era dacă facem sau nu facem un punct de vedere. Asăzi am stabilit că ne vedem săptămâna viitoare şi facem un punct de vedere.

Comisia de Statut a adoptat un raport de revocare a lui Valeriu Zgonea, care doar va fi prezentat plenului Camerei Deputaţilor, fără a se acorda un vot.

În demersul lor de revocare a lui Valeriu Zgonea, social-democraţii invocă un articol din statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia „pierderea sprijinului politic de către deputat sau senator atrage de drept încetarea calităţii de titular al oricărei funcţii obţinute prin susţinere politică“.

PSD arată că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost obţinută de Zgonea cu ajutorul voturilor PSD. Ori, în momentul în care a fost exclus din PSD, Zgonea şi-a pierdut şi funcţia de şef al Camerei Deputaţilor.

Cu toate astea, spre deosebire de celelalte funcţii din conducerea Camerei Deputaţilor, care sunt numite politic, preşedintele Camerei Deputaţilor a fost ales, prin votul majorităţii deputaţilor.

În plus, tot la articolul 32 din statutul deputaţilor şi senatorilor, se precizează că „procedura de alegere a deputaţilor şi senatorilor în structurile de conducere se desfăşoară în conformitate cu prevederile regulamentelor celor două Camere“.

Ori, Regulamentul îi securizează fotoliul de preşedinte al Camerei Deputaţilor lui Valeriu Zgonea. „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“, spune articolul 26. Potrivit acestui articol, în momentul în care a fost exclus din PSD, Valeriu Zgonea a fost exclus automat şi din grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor. Deci, în acest moment, Zgonea este deputat neafiliat, iar PSD nu poate cere revocarea unui deputat din afara propriului grup.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite