Numirile din linia a doua în Guvernul Cîţu, sursă de scandaluri. Cum au ajuns demnitarii care au avut legătură cu PSD să fie reevaluaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Năsui. FOTO Arhivă Claudiu Năsui
Claudiu Năsui. FOTO Arhivă Claudiu Năsui

Completarea echipei premierului şi a mai multor miniştri pune probleme coaliţiei de guvernare, care a ales să aducă la Palatul Victoria fie persoane care au avut legături cu PSD, fie cu fosta Securitate.

Recrutarea de oameni pentru funcţiile de top din ministere şi de la Cabinetul premierului devine o misiune plină de obstacole şi cu numeroase probleme pentru guvernanţi. În doar două zile, în interiorul coaliţiei şi în spaţiul public au apărut controverse privind mai multe numiri din Guvern.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, i-a cerut premierului în mai multe rânduri să accepte transferul Claudiei Florina Prisecaru din funcţia de director în cadrul Ministerului Finanţelor în cel de secretar general al instituţiei pe care o conduce. Claudia Florina Prisecaru a primit în 2019 verdict de colaborare cu Securitatea, fosta poliţie politică a regimului comunist, decizia nefiind definitivă. Guvernul Orban decisese în noiembrie, acelaşi an, demiterea acesteia din funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Finanţelor. Prisecaru a fost apropiată de Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, iar odată cu demiterea Guvernului Dăncilă s-a transferat la Curtea de Conturi, instituţie condusă de Mihai Busuioc, fost om de încredere al lui Liviu Dragnea.

Claudiu Năsui a declarat iniţial că nu ar constitui o problemă faptul că Prisecaru a avut legătură cu fosta Securitate, decizia nefiind definitivă, apoi a revenit cu un mesaj în care a subliniat că îi pare rău de demersul său, dar aceasta îi fusese recomandată ca profesionistă. „Din punct de vedere administrativ, am ca scop să repar multe lucruri în minister. De aceea am căutat o persoană care să aibă experienţă în zona aceasta. Nu cunosc multă lume la stat, aşa că am căutat cât de bine am putut persoane. Am renunţat la numirea ei în calitate de secretar general tocmai din cauza dosarului CNSAS, dar m-am gândit că un transfer de la un minister la altul nu va fi problematic”, a scris pe Facebook Năsui. La rândul său, Claudiu Năsui a ajuns şef al USR Bucureşti după ce fostul lider al filialei, Roxana Wring, a fost în mijlocul unui scandal legat de colaborarea cu Securitatea.

Pensionar de lux la Corpul de control al premierului

Premierul Florin Cîţu l-a ales pentru funcţia de şef al Corpului de control pe Silviu-Gabriel Barbu, fost judecător şi diplomat, apropiat de mai mulţi lideri PSD, care a fost pensionat la finalul lunii decembrie, potrivit unui decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit Radio Europa Liberă, noul şef al Corpului de control ar urma să primească o pensie de aproximativ 20.000 de lei. În perioada 2006-2007, Silviu-Gabriel Barbu a fost consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, responsabil de Departamentul Constituţional Legislativ, de unde a plecat în urma unui scandal public, după ce în mass-media au apărut informaţii privind încercarea sa de a convinge un cadru didactic de la Universitatea „Transilvania” din Braşov să îl treacă la examen pe cumnatul său.

PSD-istul Titus Corlăţean, ministru al Afacerilor Externe în perioada 2012-2014, l-a numit director al Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică în 2012, funcţie pe care a deţinut-o până în 2016, când a fost detaşat ca agent guvernamental la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, însă doar pentru câteva luni. În perioada 2016-2018 a fost însărcinatul cu afaceri la Ambasada României din Zimbabwe şi Malawi, iar din 2018 a revenit în magistratură, ca judecător la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit Radio Europa Liberă, Silviu-Gabriel Barbu este magistratul care în primăvara anului trecut s-a abţinut din a judeca procesul MApN – Iohannis, în care Ministerul Apărării Naţionale, condus atunci de PSD-istul Gabriel Leş, solicita anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă.

Fost consilier al lui Andronescu, secretar de stat la Educaţie

În mediul online, susţinătorii USR sunt împărţiţi în ceea ce priveşte şi propunerea partidului pentru funcţia de secretar de stat la Ministerului Educaţiei. Radu Szekely, fondatorul Şcolii finlandeze din Sibiu, are experienţă în domeniu, dar şi două pete în CV-ul său. În februarie 2019, Szekely a fost numit consilier al ministrului Educaţiei de la acea vreme, adică Ecaterina Andronescu (PSD). Mai mult, după ce Andronescu a fost forţată de Viorica Dăncilă să-şi dea demisia în august 2019, Radu Szekely a fost pe lista scurtă a oamenilor care ar fi putut prelua Ministerul Educaţiei. În cele din urmă, interimar până la demiterea Guvernului a rămas Daniel Breaz, titularul de la Cultură.

Nu în ultimul rând, la Ministerul Afacerilor Interne PLUS vrea fie numită Irina Alexe ca secretar de stat. Alexe a devenit cunoscută pentru faptul că a ieşit la pensie din MAI la 42 de ani, dar şi pentru faptul că a fost susţinută politic pentru numirea sa ca secretar de stat responsabil pentru prefecţi, în 2016, de către Vasile Blaga.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite