Numărul românilor din străinătate, în scădere. Cum arată noua estimare
0Șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, susține că în străinătate ar fi în prezent circa 8 milioane de români plecați. În urmă cu patru ani, fosta ministră pentru diaspora susținea că datele arată că ar fi circa 9,7 milioane de români.
Secretarul de stat, Florin Cârciu, a declarat, în emisiunea „Gândul Exclusiv” că poate aproxima 8 milioane cetățeni români, care trăiesc în străinătate. Unul dintre motive pentru lipsa cifrelor exacte este faptul că cetățenii români nu apar în evidentele oficiale ale țărilor gazdă, cum ar fi exemplul Franței, dat de Florin Cârciu.
Conform cifrelor INS culese la recensământul din 2022, aproape șase milioane de cetățeni români figurează cu domiciliul sau reședința în străinătate, majoritatea emigranți la prima generație. Mulți alții nu apar în registrele oficiale.
În 2019, ministra Românilor de Pretutindeni de la acea vreme, Natalia Intotero, afirma, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia. În prezent Intotero e ministră a Familiei.
Pe de altă parte, tot la capitolul date statistice, Autoritatea Electorală Permanentă arată că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.047.142 au domiciliul sau reședința în țară, iar 862.042 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
Rolul diaporei la primul test electoral
Comunitatea de români din afara granițelor va avea un cuvânt important de spus mai ales în cazul primului test electoral din 2024, adică a alegerilor europarlamentare care au loc pe 9 iunie. Motivul este că inclusiv românii din afara granițelor pot vota la orice secție de votare din țările unde acestea vor fi organizate de MAE, precum și prin corespondență, în condițiile în care vor solicita acest lucru.
375.219 persoane au votat la europarlamentarele din 2019, fiind una din cele mai mari prezențe înregistrare în afara țării la acest tip de alegeri. Însă un număr foarte mare de votanți în diaspora a fost cu prilejul turului doi al prezidențialelor, adică 944.000 de persoane care au mers la urne