Începe revolta în Coaliție. Lider PNL: Nu voi vota măsurile fiscale propuse. Replica PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, a anunțat că nu va vota în interiorul PNL măsurile fiscale propuse de PSD pentru corectarea deficitului bugetar. Liberalul susține că inventarea unor taxe pe proprietate pune într-o situație imposibilă electoratul PNL.

Robert Sighiartău, deputat PNL FOTO: Facebook
Robert Sighiartău, deputat PNL FOTO: Facebook

„Măsurile fiscale de care am aflat din diferite surse pentru corectarea deficitului bugetar, vă spun din capul locului că nu voi le voi vota in interiorul PNL-ului pentru a fi adoptate. Am intrat în politică direct din mediul privat, de aceea pentru mine e greu de înteles și în orice caz de neacceptat ce propune PSD și dl Ciolacu”, susține vicepreședintele PNL, într-o postare pe Facebook.

Liberalul și-a argumentat poziția față de măsurile fiscale propuse de PSD și susține că „e  clar că cei care trebuie să suporte costurile acestor propuneri fiscale impuse de PSD sunt tot cei din mediul privat și de data aceasta” și a precizat că „în timp ce taxele și impozitele introduse pentru ei vor fi aplicate imediat, cele legate de reducerile cheltuielilor bugetare sunt confuze și foarte greu de aplicat”.

Robert Sighiartău susține că „este inadmisibil atacul la proprietate pe care dl.Ciolacu îl propune prin inventarea unor taxe pe proprietate. Acest atac pune PNL intr-o situație imposibilă față de electoratul liberal”.

„Împărțirea TVA-ului în doar două categorii mă face să cred că împărțirea propusă este o anomalie. De ex.mă duc cu familia la o pensiune la munte, ma cazez și la finalul sejurului trebuie să platesc 9%TVA la cazare și 19% TVA la mâncarea pe care o mănânc la restaurantul pensiunii. Știe dl.Ciolacu ce înseamnă Bed&Breakfast?. Nu cred că e momentul ca după ce în ultimii 3 ani de zile industria de IT a avut o contribuție considerabilă la PIB să o lovim mișelește și fără să o anunțăm din timp.(cred că e printre puținele ramuri ale economiei cu care ne putem mândri în RO”, a argumentat liberalul.

Totodată, vicepreședintele PNL susține că reducerea cheltuielilor la 200.000 de bugetari și a cheltuielilor aferente e „Benny Hill, adică o parodie”.

Replica PSD

Social democratul Daniel Suciu a reacționat după anunțul lui Robert Sighiartău referitor la măsurile fiscale și îl acuză pe liberal că a tăcut în momentul în mai multe situații.

„Când ați liberalizat sălbatic piața energiei și milioane de români au avut facturi de infarct, iar firmele au fost puse pe butuci, fiind secretar general al partidului, ai TĂCUT! Când la Unifarm se fura pe rupte, în pandemie, ai TĂCUT! Când Orban@Cîțu (pe care i-ai trădat unul după altul), se împrumutau cu sute de miliarde și banii nu se vedeau nicăieri, ai TĂCUT”, a precizat Daniel Suciu, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, deputatul PSD a precizat că „când tu practici împrumutul cu 600% dobândă prin IFN-urile familiei și am plafonat dobânzile iar când vrem acum să reducem dezastrul lăsat de guvernarea trecută cu USR, te apucă URLATUL”.

„Jenant și penibil! O pildă biblică spune că glasul…asinului nu se aude la cer! Și nici pe pământ, aș adăuga”, a subliniat Daniel Suciu.

De asemenea, o reacție a venit și din partea lui Radu Cristescu, care a precizat că „s-a umflat tărîța de afacerist în partidul bugetarilor de lux”.

„Frate Robert, îți zic, poate ar trebui să salvăm economia - pe care voi, liberalii ați distrus-o -, cu metodele tale afaceristice: să dăm românilor împrumuturi cu 600% dobîndă, cum procedai tu, și apoi să-i jupuim ca să reparăm bugetul, nu-i așa? Frate Robert, atît își mai zic: puțină pocăință n-ar strica, după ce ai aplaudat ca o focă fruntașă guvernările Bețivul & Drogatul, care au băgat țara-n gard și ne-au împrumutat pe zeci de ani, iar acum ne muncim cu toții să o scoatem la liman. În doi timpi și trei mișcări, Orbanii și Cîții tăi au mărit deficitul bugetar cu 65%, pînă la 4,6% din PIB, au dublat peste noapte datoria externă, au dat ajutoare de stat la băieți de casă, au prăduit banul public în toate modurile imaginabile. Așa să-ți ajute Dumnezeu, frate Robert, să veniți tu și ai tăi cu miracole economice. Deocamdată, ați venit doar cu falimente!”, a transmis social democratul într-o postare pe Facebook.

Lista măsurile fiscale 

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministerului de Finanțe un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor,  potrivit unor surse guvernamentale. Impactul bugetar este estimat la 8 miliarde de lei.

Potrivit unor surse guvernamentale, printre măsuri se prevăd reducerea aparatului de stat, reducerea sporurilor, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și prioritizarea proiectelor de investiții publice.

Mai exact, prin reducerea aparatului de stat se dorește creșterea normativelor de personal alocate unei funcții de conducere, reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000 fapt care rezultă o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000. De asemenea, se dorește reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație, supravegherea în companiile de stat, plafonarea indemnizațiilor pentru membrii Consiliului de Administrație și membrii Consiliului de Supraveghere și directorat din companiile de stat, dar și comasarea/desființarea unor instituții și agenții cu sarcini suprapuse.

Printre măsuri se numără și reducerea sporurilor prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), de la 33% la 20%.

De asemenea, se dorește reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii, altele decât cele pentru medicamente și spitale, și a cheltuielilor de funcționare a statului. Mai exact, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, altele decât cele pentru medicamente, spitale și programe de sănătate, în timp ce reținerea în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și în  bugetul asigurărilor pentru șomaj a creditelor de angajament și creditelor bugetare se anulează cu ocazie primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile.

Potrivit surselor guvernamentale, o altă măsură ar fi prioritizarea proiectelor de investiții publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite