Noi reguli în cazul schimbării locului de muncă de către lucrătorii străini

0
0

Camera Deputaţilor a adoptat modificarea proiectul de lege de aprobare a OUG 143/2022 care stabileşte condiţiile schimbării locului de muncă de către lucrătorii străini, relatează Agerpres.

Deputații au votat introducerea unui nou amendament FOTO Arhivă
Deputații au votat introducerea unui nou amendament FOTO Arhivă

Camera Deputaților a adoptat decizional, potrivit Agerpres, 217 voturi „pentru” şi 36 abţineri.

Potrivit OUG, străinul încadrat în muncă în baza avizului de angajare, cu excepţia celui pentru lucrători sezonieri, poate ocupa un nou loc de muncă, la acelaşi angajator sau la alt angajator, oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE.

Astfel, străinul este încadrat în noul loc de muncă în baza unui nou aviz de angajare obţinut de angajator.

Noul aviz de angajare se eliberează aceluiaşi angajator fără îndeplinirea condiţiilor generale şi speciale stabilite, iar dacă avizul se eliberează unui alt angajator este necesară îndeplinirea acestor condiţii, mai arată sursa citată. 

De asemenea, dacă nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă încheiat cu angajatorul anterior, ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator se poate realiza doar în baza acordului scris al angajatorului anterior, document care este depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrări. Prevederile nu se aplică însă și în cazul în care încetarea contractului individual de muncă a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului părţilor ori prin demisia străinului, dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă, în condiţiile prevăzute de Codul muncii.

Pentru eliberarea noului aviz de angajare se depune şi cazierul judiciar al străinului eliberat de autorităţile române.

Noile prevederi ale proietului

Potrivit sursei citate, deputaţii au introdus un amendament potrivit căruia străinii care au intrat legal pe teritoriul României, şi cărora le-a expirat permisul unic pot solicita un nou permis unic, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Posibilitatea este prevăzută doar în cazul în care încetarea raportului de muncă al străinului a fost înregistrată cu cel mult 18 luni înaintea datei de intrare în vigoare a prezentei legi.

Totodată, prevederile nu se aplică străinilor pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări a emis decizia de returnare la data intrării în vigoare a prezentei legi, mai arată sursa citată.  

Prevederea introdusă de membrii Camerei Deputaților ar urma să se aplice după promulgarea proiectului de adoptare a OUG. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri