Noi numiri în funcții publice, pe agenda Parlamentului

0
Publicat:

Parlamentul trebuie să decidă o nouă serie de numiri în funcții publice. Trei mandate în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și alte patru nume pentru echipa de adjuncți ai Avocatului Poporului se regăsesc în următoarele săptămâni pe agenda aleşilor.

Coaliția trebuie să facă noi numiri FOTO Camera Deputaților
Coaliția trebuie să facă noi numiri FOTO Camera Deputaților

În primul rând, șeful CNCD cere declanșarea selecţiei în cazul unui număr total de trei mandate pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce Coaliția și-a dat cu stângul în dreptul și a făcut două numiri care nu respectă criteriile, fapt admis de judecătorii constituționali, iar un alt mandat rămâne vacant ca urmare a expirării.

Cazul CNCD, dilema unei erori ușor evitabile

Coaliția putea să evite ușor deznodământul, respectând criteriul privind necesitatea studiilor juridice. La ultimele numiri la CNCD, liderii Coaliției au preferat însă să evite prevederile din Ordonanța Guvernului privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, potrivit cărora în cele două posturi vacante era nevoie să fie trimisă cel puțin o persoană cu licență în științe juridice.

Astfel, atacul Opoziției la CCR pentru numirea lui Suliman Secyl si lui Cătălin Valentin Raiu a avut câștig, întrucât două treimi din conducerea CNCD trebuie să aibă licență în științe juridice,

Noi numiri la Avocatul Poporului

De asemenea, patru posturi de adjuncți ai Avocatului Poporului vor expira în luna aprilie. Renate Weber a trimis Parlamentului următoarele propuneri: Zsolt Molnar, pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte religioase și minorități; Cynthia Carmen Deaconescu, pentru drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap; Ioan Gânfălean, pentru apărarea protecția și promovarea drepturilor copilului – Avocatul Copilului; Emil Mihai Pașolea, pentru proprietate, muncă, protecție social, impozite și taxe.

Molnar și Gânfălean sunt propuși din nou, ocupând și acum posturile. Molnar este fost deputat și fost consilier al premierului, iar Gânfălean este și consilier coordonator al Biroului teritorial al Avocatului Poporului.

În cazul celor două noi propuneri, este vorba de avocatul Emil Mihai Pașolea, consilier al Consiliului Baroului Mehedinți și al Consiliului Județean Mehedinți, fiind și președinte al Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Județean Mehedinți. Deaconescu Cynthia a ocupat de-a lungul anilor mai multe funcții publice, fiind fost subprefect în Cluj, consilier de stat, consul general al României la Barcelona și președinte al Consiliului Național de Integritate, unde încă este membru. Este și inspector guvernamental din 2015.

Venituri de nababi

Gânfălean s-a numărat printre cei cu venituri mari, având o medie de 16.000 de lei în 2020 și în 2021 a câștigat 129.792 de lei de la această instituţie, iar suma de 87.940 de lei de pe urma pensiei. Și unul dintre cei care părăsesc postul, Ioan Nicolae, se numără printre pensionarii speciali ai instituției.

Avocatul Poporului este singura instituţie care poate sesiza CCR în cazul ordonanţelor de urgenţă, iar Renate Weber are rang si indemnizație de ministru, dar și o pensie egală cu cea a judecătorilor CCR. Dat fiind că i se aplică prevederile judecătorilor CCR privind pensionarea, persoanele din şefia instituţiei pot cumula mai multe venituri, adică mai multe indemnizaţii şi pensii. La rândul lor, adjuncții sunt asimilați ca rang și salarizare secretarilor de stat. În total, Weber are șase adjuncți.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite