Video Nicușor Dan, apel la calm pe fondul devalorizării leului: „BNR are o rezervă valutară capabilă să combată orice atac”
0Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă la ora 18:00, la sediul său de campanie, în aceeași zi în care George Simion l-a provocat la o dezbatere cu el.
„Trebuie să dăm un mesaj de calm și stabilitate”, a declarat Nicușor Dan.
Candidatul independent spune că nu e cazul de panică financiară.
„BNR are o rezervă valutară de 60 de miliarde de euro, capabilă să combată orice atac asupra leului”, a declarat acesta, precizând că, în plus „România începe să absoarbă acum sume consistente din fonduri europene”.
Nicușor Dan a precizat că va participa la dezbateri cu George Simion și că există discuții între echipa sa de campanie și cea a candidatului AUR.
„Așteptăm ofertele de la televiziuni. Am fost la toate cele trei dezbateri. Fără discuție, voi merge la dezbateri profesionist organizate de televiziuni (...). Așteptăm ca televiziunile să propună un format. Acum lipsește organizatorul”.
„Discuția importantă despre guvernare va fi după 18 mai”
Candidatul independent a fost chestionat cu privire la demisia lui Marcel Ciolacu de la șefia Guvernului.
„Nu cred că a fost potrivit ca, după alegerile din noiembrie, Marcel Ciolacu să conducă Guvernul. România are nevoie de reforme. Are nevoie de un guvern care să aibă curajul să își asume reforme”, a răspuns Nicușor Dan.
„Va fi o situație de provizorat, două săptămâni, se întâmplă peste tot în lume. Discuția importantă despre guvernare va fi după 18 mai”, a adăugat acesta.
Referitor la dezbaterile electorale pentru turul doi, Nicușor Dan a precizat:
„Acum este o altă dezbatere pe două opțiuni care vor fi clare”.
Întrebat despre efectele declarațiilor fostului ministru PSD de Finanțe Adrian Câciu, Nicușor Dan a răspuns:
„Când există o sensibilitate pe piața financiară, să iasă un fost ministru de Finanțe să pună paie pe foc este definiția iresponsabilității”.
„Sper să nu fim în acest scenariu”
Întrebat cu privire la oportunitatea organizării unor alegeri anticipate, Nicușor Dan a răspuns:
„Sper să nu fim în acest scenariu. În momentul de față, nu e oportun pentru România, indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale, să organizăm alegeri anticipate”.

Amintim că Nicușor Dan a vorbit anterior, într-o postare pe Facebook, despre situația economică gravă în care se află statul.
„România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”, a spus Nicușor Dan, anunțând că va aduce la aceeași masă toate forțele politice pro-europene și pro-democratice.
„Alegerile din 18 mai nu sunt despre cine strigă mai tare. Sunt despre cine poate conduce România într-un moment de cumpănă. România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion: o gaură de 2 miliarde de euro în rezerva valutară într-o singură zi, panică pe bursă, semnale clare de retragere a încrederii investitorilor. Cursul euro-leu a depășit pragul de 5 lei astăzi. Aceasta e factura iresponsabilității. Dacă mergem mai departe pe acest drum, urmează scumpiri în lanț, instabilitate economică, izolare internațională, faliment de țară. Președintele ales pe 18 mai poate decide cine va forma următorul guvern. Iar această decizie va cântări greu pentru fiecare român: fie ieșim din criză, fie ne afundăm și mai tare”, a transmis Nicușor Dan pe Facebook.
Reamintim că primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în data de 4 mai, a fost câștigat de George Simion, la distanță de 20 de procente față de Nicușor Dan, care îl va înfrunta pe candidatul AUR în turul al doilea, pe 18 mai 2025.
Simion a obținut 40,96% (3.862.761 de voturi), în tip ce Nicușor Dan 20,99% (1.979.767 de voturi).
Candidatul AUR a câștigat e duminică mai multe voturi decât a reușit împreună cu Georgescu în noiembrie 2024.
Cei doi candidați actuali din turul II exprimă doi poli opuși prezenți astăzi în societatea românească. Prin urmare, pe 18 mai, România se va afla în fața unei alegeri istorice: posibilă izolare de alianțe occidentale sau consolidarea apartenenței la Uniunea Europeană și NATO. Turul al doilea al prezidențialelor devine astfel un referendum asupra direcției geopolitice a țării.
Amintim și că, după rezultatul turului I, premierul Marcel Ciolacu a demisionat, lăsând în urmă un Guvern interimar cu miniștri PSD. Președintele interimar Ilie Bolojan l-a numit pe Cătălin Predoiu premier interimar.