Nicolae Ciucă, întrevedere cu ministrul de Externe al Serbiei. Ce au discutat cei doi oficiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlni luni, la sediul Guvernului, cu ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Nikola Selaković. Cei doi oficiali au discutat despre întărirea cooperării, prin dezvoltarea unor proiecte de conectivitate de interes comun pentru ambele state, cu accent pe transporturi şi energie, despre comunitatea românească din Serbia, cât şi despre situaţia de securitate din regiune.

La discuţii, premierul  a salutat decizia la nivel înalt a autorităţilor sârbe de soluţionare a aspectelor legate de complexul „Luceafărul” din localitatea Vârşeţ şi cedarea fără condiţii a dreptului de proprietate asupra clădirilor în favoarea statului român, informează Guvernul, într-un comunicat de presă.

Premierul Ciucă a subliniat că acest demers confirmă angajamentul pentru avansarea relaţiei bilaterale şi poate amplifica perspectiva revigorării dialogului politic şi sectorial.

Totodată, şeful Guvernului a salutat semnarea, la 23 iunie, la Timişoara, a Acordului guvernamental privind stabilirea conexiunii autostrăzii Timişoara-Moraviţa, cu drumul de mare viteză Belgrad-Vatin. A evidenţiat importanţa strategică a promovării unei pieţe energetice regionale integrate, inclusiv ca măsură de sprijin pentru realizarea tranziţiei ecologice în Europa. Premierul a afirmat interesul pentru dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia.

România susţine aderarea Serbiei la UE

În ceea ce priveşte sprijinirea parcursului european al Republicii Serbia, premierul Ciucă a reafirmat angajamentul României pentru susţinerea avansării procesului de aderare a Serbiei la UE, mai indică sursa citată.

„A evidenţiat abordarea principială din partea României în favoarea unui proces echilibrat, care să cuprindă şi dimensiunea estică şi procesul de extindere în curs cu Balcanii de Vest, bazat pe meritele proprii şi progresul în îndeplinirea criteriilor aferente extinderii Uniunii”, mai transmite Executivul.

Complexul „Luceafărul” cuprinde una din cele mai impozante clădiri din localitatea Vârşeţ (R. Serbia), fiind localizat în centrul oraşului. A fost construit începând cu anul 1894 şi dat în folosinţă în 1904 de elita românească din regiune. Destinaţia iniţială a fost Banca Luceafărul, care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă, dar a devenit în scurt timp epicentrul acţiunilor de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti în Voivodina. 

Complexul „Luceafărul” a aparţinut românilor peste 50 de ani (1894-1947), generând şi concentrând o efervescenţă culturală ce a conferit forţă, coeziune şi continuitate a tot ce este românesc în statul vecin, într-o perioadă dificilă din punct de vedere istoric şi politic. În 2005, prin demersurile etnicilor români din R. Serbia imobilele au fost clasate drept monument istoric.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite