Negocieri PNL-PSD-UDMR pe ministere. Cîţu nu merge la şedinţă. Surse: Premierul demis, văzut într-o cafenea din Dorobanţi. Şedinţă de negocieri cu ţipete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos
Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos

Partidele care vor să formeze viitoarea coaliţia guvernamentelă s-au reunit de la ora 14.00 pentru a discuta despre structura noului Executiv şi despre împărţirea ministerelor. Tensiuni sunt mai ales în rândul liberalilor, care vor să prindă cel puţin un minister puternic, dar pentru acest lucru riscă să intre în conflict cu UDMR şi PSD.

UPDATE Kelemen Hunor a anunţat că UDMR şi-a păstrat ministerele. Liderul UDMR a declarat că formaţiunea sa a făcut „un compromis” şi că nu a cerut să participe, prin rotaţie, la conducerea Guvernului, el arătând că s-ar fi putut pune şi problema ca fiecare formaţiune să deţină funcţia de prim ministru în funcţie de ponderea parlamentară. 

UPDATE  Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după 4 ore şi jumătate de negocieri, că luni coaliţia va merge la Cotroceni cu o singură varianta de premier: „Am finalizat programul de guvernare. Am finalizat acordul politic. Dacă PSD are prim-ministrul, se egalizează numărul de ministere, dacă are PNL, atunci PSD are mai multe ministere. Până luni când vom merge la Cotroceni, vom merge cu o singură variantă de prim-ministru.“

UPDATE Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a anunţat sâmbătă seară, după mai multe ore de negocieri, că au fost finalizate programul de guvernare şi acordul politic, precizând că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură. El a precizat că nu mai sunt ministere disputate.

UPDATE Angajaţii Camerei Deputaţilor au instalat, sâmbătă, câteva garduri de delimitare în faţa sălii în care au loc negocierile pentru formarea Guvernului, după ce presa a constatat că din interior se aud ţipetele liderilor politici. La solicitarea presei, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Sorin Grindeanu, a scos delimitatoarele, relatează news.ro.

Ţarcul pentru presă a fost adus după ce din sala în care au loc negocierile s-au auzit ţipetele liderilor politici care negociază ministerele din viitorul Guvern, angajaţii Parlamentului cerând reporterilor să nu se apropie de uşă. 

La insistenţele presei, preşedintele interimar al Camerei, Sorin Grindeanu, care ieşise pe hol, a desfăcut delimitatoarele.

Toţi cei care ies din sală afirmă că negocierile au înaintat foarte puţin, faţă de vineri, şi că există şansele ca discuţiile să se reia şi duminică, dacă nu se va ajunge la un consens.

Social-democraţii îşi stabiliseră deja un Consiliu Naţional, duminică, pentru a valida programul de guvrernare şi acordul politic între partide, însă nu se ştie dacă negocierile se vor finaliza. 

”Mai mult ca sigur este încă o zi de negocieri”, a spus şi un lider liberal. 

UPDATE Discuţiile au loc intr-o atmosferă tensionată. Din sala de negocieri s-au auzit ţipetele preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, dar şi liderii PNL Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan au ridicat tonul.

UPDATE Liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg nici pe tema supraimpozitării pensiilor mari. Mai precis, PSD ar vrea o impozitare drastică a pensiilor de peste 4.000 de lei, în timp ce PNL ar fi de acord doar cu cele de peste 7.000 de lei.

UPDATE Liderii PNL şi PSD au dispute dure pe tema împărţirii portofoliilor, adică a Ministerul Dezvoltării, cel al Transporturilor, Fondurilor Europene, însă şi al Finanţelor, potrivit unor surse politice apropiate negocierilor. 

UPDATE La scurt timp după începerea negocierilor premierul demis a fost văzut într-o cafenea din zona Dorobanţi a Capitalei, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

Potrivit informaţiilor din echipa Cîţu, premierul demis nu a mers la negocieri pentru a nu fi pusă apoi în discuţie eventuala sabotare a discuţiilor de către acesta. Liderul PNL ar vrea să arată că Nicolae Ciucă are toată libertatea de negociere.

UPDATE Potrivit unor surse din PNL, Florin Cîţu nu va merge la negocierile de astăzi, fiind lăsat Nicolae Ciucă să fie cel care conduce negocierile.

***

PSD, PNL şi UDMR au o nouă întâlnire pentru a negocia structura Guvernului şi împărţirea ministerelor de la ora 14.00. Discuţiile de ieri s-au blocat, după ce liberalii au emis pretenţii la Ministerul Dezvoltării, adică un portofoliu deţinut în prezent de UDMR. PNL vrea să aibă unul dintre următoarele portofolii - Dezvoltare, Transporturi sau Incestiţii şi Proiecte Europene -, pentru a nu avea probleme în interiorul formaţiunii, adică modul cum au negociat. 

O problemă pentru liberali este faptul că trebuie, în primul rând, să obţină cel puţin două ministere la recomandarea partenerului lor, Klaus Iohannis, adică Externele şi Educaţia, ceea ce îi face să piardă din portofoliile pe care le doresc. Florin Cîţu ar vrea Finanţele, însă ceilalţi liberali din echipa de negociere susţin varianta cu Ministerul Justiţiei. De asemenea, liberalii ar vrea Internele, nu Apărarea. 

UDMR nu vrea să renunţe nici la Dezvoltare, nici la Mediu, în timp ce social-democraţii inistă pentru Tranporturi, Fonduri Europene, Energie şi Muncă. De altfel, social-democraţii ar urma să aibă nouă sau zece ministere 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite