MRU: Avem un ministru al Educaţiei care înţelege să se sinucidă politic şi moral de dragul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungureanu o roagă pe Ecaterina Andronescu să fie „etică” FOTO Adevărul
Ungureanu o roagă pe Ecaterina Andronescu să fie „etică” FOTO Adevărul

Copreşedintele ARD, Mihai Răzvan Ungureanu, a rugat-o pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, să reprezinte cu demnitate mediul academic şi să-i retragă premierului titlul de doctor dobândit „pe nedrept”, subliniind că „avem un ministru al Educaţiei care înţelege să se sinucidă politic şi moral” de dragul lui Ponta.

„Doamna ministru Andronescu, printr-o interpretare cu totul proprie a legilor în vigoare consideră că, dacă eşti demnitar, poţi să furi. Foarte interesantă concluzia (...). Avem un ministru al Educaţiei care înţelege să se sinucidă politic şi moral de dragul domnului Ponta. Bună alegere, doamna profesor universitar Ecaterina Andronescu”, a afirmat preşedintele Forţei Civice în timpul unei conferinţe de presă susţinută luni.

„Am să continui să spun neobosit: doamna ministru, fiţi, vă rog, etică şi demn reprezentant al mediului academic şi consimţiţi în mod formal retragerea titlului de doctor pe care îl are domnul Ponta pe nedrept. În cauză este o chestiune de furt care se numeşte plagiat (...). Şi în condiţiile acestea, doamna ministru Andronescu, vă rog, gândiţi-vă bine de tot dacă este cazul să vă puneţi în linia de bătaie, la sacrificiu imaginea dumneavoastră ca profesor universitar pentru a apăra un furt. Dacă şi acest lucru nu reuşeşte să vă trezească din orbirea partinică în care vă aflaţi acum, atunci tare mi-e teamă că de dumneavoastră începe să se lege cel mai negru moment al învăţământului românesc după 1990 încoace”, a mai spus fostul premier.

Politicienii de dreapta insistă de mai mult timp pentru ca titlul de doctor al premierului să fie retras, în vară fiind organizat şi un aşa-numit „protest al ghilimelelor”.

Deşi două comisii din trei au considerat că teza de doctorat a lui Ponta este plagiată, ministrul Educaţiei a luat în seamă doar verdictul Consiliului Naţional de Etică, care a fost unul favorabil pentru premier.

Într-o vizită de lucru în Mehedinţi, efectuată miercurea trecută, Andronescu a declarat că „nu are competenţe pentru a-i retrage titlul de doctor în drept premierului Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar”. „Eu vă invit să citiţi Legea învăţământului şi o să vedeţi că din acest punct de vedere, pentru demnitari, ministrul nu are nici o competenţă. Avem un Consiliu Naţional de Etică, l-a prevăzut domnul Funeriu în legea pe care a scris-o cu echipa domniei sale, pe care nu am apucat să o schimbăm. Acest Consiliu de etică a constituit o comisie de profesori cu experienţă şi expertiză în domeniul ştiinţelor juridice şi a dat un verdict. Ministrul nu are competenţe”, a mai declarat ministrul.

Recent, au fost lansate acuzaţii de plagiat şi în direcţia Ecaterinei Andronescu. După ce plagiatul a fost semnalat de publicaţia „Frankfurt Algemeine Zeitung”, portalul Integru.org a depistat un caz de furt intelectual în care este implicat ministrul Educaţiei. Este al treilea în ultima lună. Cazul a ajuns pe masa Comisiei de Etică a Institutului de Fizica Materialelor, instituţia de unde a plecat primul articol ştiinţific, în 2006.

De când s-a dovedit plagiatul lui Ponta, mai multe instituţii au formulat petiţii pentru retragerea titlului de doctor. Ultima petiţie, lansată de Revista 22, prin care i se cere ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să-i retragă titlul de doctor premierului Victor Ponta a strâns peste 2.200 de semnături în ultimele patru zile, susţin iniţiatorii. Aceştia au inventariat şi prevederile legale care îi dau dreptul ministrului să ia decizia de anulare a titlului de doctor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite