Iohannis: Ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, întrebat despre riscul ca o dronă rusească să cadă pe teritoriul României, că autoritățile știu exact tot ce trebuie făcut dacă se ajunge într-un asemenea scenariu.

Klaus Iohannis și premierul Luxemburgului, Xavier Better FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis și premierul Luxemburgului, Xavier Better FOTO Presidency.ro

„La ultimul Summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete şi ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO, dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depăşeşte lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, ştie toată lumea foarte clar când şi cum să facă”, a afirmat şeful statului, întrebat ce va face România în momentul în care pe teritoriul ei ar cădea o dronă din războiul pe de teritoriul Ucrainei, fiind posibil să se activeze Articolul 5 şi batalionul aflat la Cincu să se angajeze în operaţiuni de luptă.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că aceste informaţii nu sunt de domeniul public. „Cu siguranţă, da, avem un scenariu, da, avem un plan pentru fiecare incident posibil. E evident, nu înseamnă şi că ne dorim să se întâmple aşa ceva. Nu ne dorim să aibă loc aceste incidente pe pământ NATO, care, în cazul de faţă, este România”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis infirmă că ar fi căzut vreo dronă pe teritoriul României

Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, dronă, nicio o parte a unui dispozitiv ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului național. Am verificat absolut tot. Nu există nimic ce a ajuns în România”, a afrmat șeful statului.

În schimb, Klaus Iohannis a recunoscut faptul că autoritățile române sunt îngrijorate de cursul evenimentelor. „Dar da, suntem îngrijorați. Aceste atacuri au loc la o distanță mică de granița românească. Azi am avut atacuri la 800 de metri de granița noastră. Suntem însă alerți, atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice. Cele mai puternice din toată istoria noastră”, a completat președintele României. 

La rândul său, premierul Luxemburgului a evitat să se pronunțe ferm pe temă: „Eu nu am nimic de adăugat. Dacă președintele spune asta, eu îl cred”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite