Mircea Cărtărescu: Sunt de acord cu demisia lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mircea Cărtărescu crede că "nu este nicio pagubă" dacă actuala putere cade în urma presiunilor străzii, şi spune într-un editorial pentru EVZ că personal e de acord şi cu demisia lui Traian Băsescu, şi cu alegerile anticipate. În ultimii ani de zile, Cărtărescu s-a făcut remarcat prin poziţiile sale în favoarea preşedintelui Traian Băsescu.

Cărtărescu e de părere că revoltele sunt "evident împotriva Puterii" şi că ele înscriu România în normalitate de vreme ce "peste tot în Europa am asistat, de la-nceputul crizei, la demonstraţii mult mai ample şi mai violente împotriva aceloraşi măsuri de austeritate luate de guverne de cea mai diversă culoare politică". Scriitorul observă şi faptul că în ciuda nemulţumirilor faţă de putere, nici opoziţia politică nu i-a convins pe oameni că există o alternativă, un proiect serios care să scoată ţara din situaţia actuală şi să uşureze puţin viaţa oamenilor.
"Personal, sunt foarte de acord şi cu demisia lui Traian Băsescu, şi cu alegerile anticipate. Am tot spus-o de un an şi jumătate, şi doar reaua-credinţă poate împiedica pe cineva să recunoască asta: Traian Băsescu şi-a epuizat, în primii trei-patru ani ai primului său mandat, capitalul de încredere şi popularitate, iar al doilea mandat l-a surprins fără idei şi proiecte noi, depăşit de situaţie din punct de vedere politic. Am spus-o şi o repet: Băsescu este un om al trecutului. Nu el e problema României de azi", scrie editorialistul, altădată un susţinător asumat al actualului preşedinte.
Mircea Cărtărescu se declară însă "foarte sceptic însă în privinţa consecinţelor acestor acţiuni politice". "Opoziţia doreşte un guvern de tehnocraţi. Minunat în principiu. Dar sistemul nostru politic e de fapt unul politicianist, de o incredibilă ramificare mafiotică. Un tehnocrat nu poate rezista nici cinci minute presiunilor politice: în momentul în care e propus de Putere, el devine om al Puterii, oricare ar fi ea. Şi, să nu uităm, USL nu înseamnă numai Ponta şi Crin Antonescu, ci şi oamenii trecutului, cel puţin la fel de nocivi ca şi Băsescu, Videanu, Elena Udrea sau cine mai vreţi. USL încă defilează cu Ion Iliescu, Adrian Năstase, Hrebenciuc, Dan Voiculescu şi mulţi alţii ca ei. Cei care critică zilele acestea <elitele intelectuale> că l-au susţinut pe Băsescu uită cu bună ştiinţă un lucru: că aproape toţi aceşti oameni s-au delimitat de mult de el, pe când susţinătorii USL defilează cu Iliescu şi cu Dan Voiculescu până-n ziua de azi", subliniază el.
La final, precizând că fără a avea intenţia de a speria, el crede că "poate merită încercat şi cu Opoziţia". "Când e o chestiune de interes naţional, e bine să ne gândim totuşi la consecinţe. Cine crede că, oricum, nu poate fi mai rău ca acum, n-are decât să iasă în stradă pentru căderea structurii actuale de putere. Nu e, în sine, nicio pagubă. Poate că ne vom lămuri astfel, o dată pentru totdeauna, şi în privinţa competenţelor Opoziţiei", conchide Mircea Cărtărescu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite