Ministrul Sănătăţii îl acuză pe preşedinte că a întârziat Programul HIV/SIDA. Iohannis îi răspunde: Doar o tehnică din manualul de manipulare PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Administraţia prezidenţială a transmis miercuri un comunicat de presă în care răspunde la criticile ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care spunea că programele naţionale de sănătate au întârzieri din cauză că bugetul a fost aprobat de către Klaus Iohannis foarte târziu. Oficialii de la Cotroceni au subliniat că este „exclusiv vina PSD” pentru întârzierea bugetului, şi a catalogat declaraţiile ministrului drept o tehnică de manipulare.

Administraţia a precizat că este doar vina partidului condus de Liviu Dragnea că a trimis bugetul cu trei luni mai târziu de termenul prevăzut de lege şi că aruncarea vinei pe preşedinte este doar o tehnică de manipulare.

„Ministerul Sănătăţii este singurul responsabil de coordonarea, controlul şi implementarea programelor din domeniul sănătăţii. Este exclusiv vina PSD că bugetul de stat pentru anul în curs a fost adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului pentru dezbateri cu trei luni mai târziu faţă de termenul prevăzut de lege.

Încercarea de a-i imputa Preşedintelui României întârzieri ale programelor de sănătate reprezintă doar o tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD, tehnică menită să abată atenţia de la problemele reale cu care se confruntă acest domeniu”, se arată în comunicatul de presă transmis de administraţia prezidenţială.

Oficialii de la Cotroceni au mai explucat că asigurarea medicamentelor pentru pacienţii cu HIV/SIDA este o problemă veche şi nerezolvată şi că preşedintle „şi-a manifestat întotdeauna preocuparea pentru sistemul de sănătate”.

„De altfel, asigurarea funcţională a medicaţiei pacienţilor cu HIV/SIDA este o problemă veche şi nerezolvată de Ministerul Sănătăţii. Administraţia Prezidenţială s-a opus prorogării termenelor de aplicare a programelor de sănătate, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, după ce legea bugetului de stat fusese promulgată, motiv pentru care prorogarea nu se mai justifica.

Prin toate acţiunile şi mesajele sale publice, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi-a manifestat întotdeauna preocuparea pentru sistemul de sănătate şi asigurarea nevoilor pacienţilor”, mai subliniază administraţia prezidenţială.

Câteva ore mai devreme, Sorina Pintea îl acuza direct pe preşedinte că din cauză că a aprobat „după multe ezitări” bugetul, mai multe programe de sănătate de prevenţie, printre care şi Programul HIV/SIDA, vor avea întârzieri.

„Îi aduc aminte domnului preşedinte că bugetul României, implicit bugetul Ministerului Sănătăţii, a fost aprobat destul de târziu, după multe ezitări. A fost publicat în Monitorul Oficial în 15 martie şi, prin urmare, programele naţionale de sănătate de prevenţie, între care şi Programul HIV/SIDA, or să aibă întârzieri. Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, spitalele ar fi trebuit să se asigure cu medicaţia necesară acestor pacienţi, dar, pe de altă parte, repet, ieri (n.red.: marţi, 19 martie), în şedinţa de Guvern, am prorogat termenele de aplicare a noilor programe de sănătate pentru că bugetul a fost aprobat târziu”, a declarat Pintea.

Reacţia ministrului a venit după ce cu o zi în urmă, preşedintele Klaus Iohannis a declarat în deschiderea Festivalului One World Romania că domeniul sănătăţii publice din ţară este un exemplu „revoltător de incapacitate guvernamentală”.

„Este un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală în domeniul sănătăţii publice. Răspunderea este clar la cei care guvernează. Noi la Preşedinţie nu ne putem face că nu vedem aceste probleme şi este important să contribuim destul de serios la conştientizarea şi cunoaşterea acestei probleme. Avem oameni suficient de bine pregătiţi care vor putea să vină cu expertiză şi proiecte pentru îmbunătăţirea. Această chestiune este una extrem de sensibilă şi toate studiile sociologice arată că românii sunt foarte preocupaţi de ineficienţa sistemului public de sănătate”, a declarat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite