Ministrul Agriculturii răspunde acuzaţiilor lui Ciolacu: „Nu îi înţeleg ieşirea. Este trimis să susţină interesele latifundiarilor roşii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Adrian Oros
FOTO: Facebook/ Adrian Oros

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îi dă replica lui Ciolacu, după criticile liderului PSD faţă de proiectul de modificare a Legii privind tranzacţiile cu terenuri agricole îniţiat de parlamentari PNL, USR PLUS şi UDMR. Ministrul susţine că PSD a făcut o lege în ceea ce priveşte tranzacţionarea terenurilor agricole care a îngreunat vânzarea, iar parlamentarii coaliţiei încearcă să deblocheze situaţia.

„În momentul apariţiei legii, s-a produs un blocaj. În perioada noiembrie-decembrie am primit mai multe telefoane la minister în care am primit sute de jalbe deoarece nu se mai puteau tranzacţiona terenuri. Aşadar, am dat o Hotărâre de Guvern astfel încât să deblocăm tranzacţiile demarate înainte de aplicarea noii legi”, a precizat Adrian Oros, joi, într-o conferinţă de presă.

Legea avea iniţial două obiective: ca terenurile să fie cumpărate doar de cetăţenii români şi evitarea speculei cu terenuri, a adăugat ministrul.

„Câţiva colegi încearcă acum să deblocheze legea”, a anunţat Oros. 

Deputatul USR-PLUS Silviu Dehelean, alături de mai mulţi parlamentari PNL, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale, au depus pe 9 martie un proiect de lege pentru modificarea Legii 17/2014 - lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole.

Conform iniţiatorilor, proiectul vine în contextul în care social-democratul Paul Stănescu a creat o lege care favorizează doar marii arendaşi şi ridică numeroase bariere birocratice în calea celor pe care pretinde că îi protejează - fermierii şi tinerii fermieri români.

Prin modificările aduse de PSD anul trecut se împiedică constituirea unei clase de mijloc consistente în satele României, mai arată sursa citată, potrivit căreia, propunerile de modificare a Legii 17/2014 vor elimina labirintul birocratic impus de PSD pentru a bloca vânzarea terenurilor agricole.

Ministrul a mai afirmat că PSD critică proiectul. 

„Este o reacţie a celor de la PSD, se simt lezaţi pentru că ei au creat un oarecare monopol. Ei au fost cei care au făcut această lege, făcând un mecanism mai greoi(...). Astfel au scăzut foarte mult preţurile terenurilor şi au început să cumpere ei terenurile. Nu înţeleg ieşirea domnului Ciolacu. El este trimis să susţină interesele latifundiarilor roşii”, a completat ministrul. 

Ministrul a mai solicitat celor implicaţi în tranzacţiile agricole să vină cu problemele pe care le întâmpină astfel încât să se găsească o variantă în care tranzacţiile să fie făcute în mod corect. 

Liderul PSD Marcel Ciolacu a acuzat luni că zeci de senatori şi deputaţi de la PNL şi USR-PLUS au depus la Senat un proiect de lege prin care va fi permisă vânzarea pământului agricol românesc. „Concret, dispar condiţiile privind domiciliul şi rezidenţa, dar - mai ales - dispar şi interdicţiile de înstrăinare care erau de minim 8 ani de la data cumpărării terenurilor”, a explicat liderul PSD.

„Asta e reforma lor! În loc să sprijine fermierii români, ei dau liber samsarilor de terenuri. Cum îşi va putea asigura România consumul intern dacă pământul nu îi mai aparţine?! Cum vom putea spera să nu mai fim o mare piaţă de desfacere pentru toate porcăriile pline de pesticide venite din afară?!”, a adăugat Ciolacu.

Citeşte şi:

Ciolacu: „Un nou jaf naţional al coaliţiei de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc”

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite