Mihai Tudose pune tunurile pe echipa Orban: În spatele descentralizării, Guvernul îşi ascunde cinicul calcul electoral şi incompetenţa crasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Mihai Tudose critică Guvernul Orban pentru modul în care gestionează pandemia şi modul cum decurge întreaga procedură de testare.

„Raportări mincinoase sau neputinţă guvernamentală? Guvernul afirmă că nu se impune carantina naţională, bazându-se pe raportările zilnice ale cazurilor de Covid-19. Dar cât de corect reflectă realitatea aceste statistici oficiale? Iată o comparaţie: Belgia a efectuat 427.000 teste la 1 milion de locuitori, în timp ce România are o medie de 170.000 teste/1 milion de locuitori. În Belgia au fost depistate 37.000 de cazuri de coronavirus la 1 milion de locuitori, iar în România avem 12.850 de contaminaţi la 1 milion de cetăţeni. Avem acelaşi număr total de teste ca Portugalia, care are populaţia pe jumătate cât noi. Nu mai vorbesc de Slovacia, care îşi testează în aceste zile toţi cetăţenii cu vârsta peste 10 ani”, a scris pe pagina sa de Facebok Mihai Tudose. 

Europarlamentarul PSD atrage atenţia asupra datelor dacă ar avea loc dublarea testărilor. „Nu putem să nu ne întrebăm, în condiţiile astea: dacă am testa dublu, care ar fi tabloul? De fapt, câţi bolnavi de coronavirus avem?... Cât e manipulare şi cât neputinţă în acest volum scăzut de teste în raport cu populaţia? Se văd urmările diferenţelor în materie de testare şi de la un judeţ la altul: unde se testează mai mult se intră în scenariul roşu; în cel verde au rămas judeţele cu nr scăzut de teste. Ce acurateţe poate să aibă incidenţa sub 1,5 infectări la 1000 de locuitori, raportată la Brăila, când aici se fac 70 de teste în 24 de ore? Dar la Călăraşi cu 8 teste pe zi? În timp ce Timişul şi Clujul fac în jur de 3000 de teste pe zi... De ce capacitatea de testare a crescut cu asemenea decalaje între judeţe? Şi cât de corecte şi eficiente sunt măsurile luate pe baza acestui tablou deformat?”

Mihai Tudose susţine că Guvernul acţionează cinic prin modul cum alege să comunice evoluţia pandemiei. „O fi ăsta efectul abordării descentralizate în spatele căruia Guvernul îşi ascunde cinicul calcul electoral şi incompetenţa crasă? Bine că state europene federale şi cu grad mare de autonomie internă au acceptat eşecul măsurilor locale şi iau măsuri ferme la nivel naţional pentru stoparea propagării virusului... La 1 octombrie, aveam 2000 de cazuri pe zi în toată ţara, la 14 octombrie 4000 de cazuri noi, pentru ca la finalul lunii să trecem de 6000 de depistaţi pozitiv. Într-o lună, aşadar, s-a triplat rata zilnică de îmbolnăviri, chiar şi cu sistemul ăsta subdimensionat - voit sau nu - de testare. Urmând acest ritm, unde vom fi peste o lună? Şi cu ce consecinţe pentru sistemul medical şi pentru vieţile românilor?...”, a conchis Mihai Tudose.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite