Marko Bela despre afirmaţiile lui Boc: "În România există comunităţi etnice şi trebuie să se ia act de acest lucru"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-a arătat deranjat de afirmaţiile primului ministru privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, fără împărţirea ţării în landuri ori alte structuri independente şi cu conţinut etnic.

"O astfel de afirmaţie are un anumit conţinut etnic, fiindcă respingerea faptului că în România există regiuni tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică, înseamnă, la fel, o abordare etnică", a afirmat liderul Uniunii, citat de Mediafax.

Boc: Este necesară o reorganizare teritorială a României, însă fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic

"Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie"

Preşedintele UDMR a precizat că o eventuală reorganizare din punct de vedere administrativ va fi una logică şi raţională dacă s-ar ţine cont de faptul că există zone tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică.

Marko Bela a precizat că în cadrul actualei împărţiri administrativ-teritoriale, una dintre probleme a fost că, în mod artificial, "anumite zone tradiţionale au fost tăiate în două, au fost lipite la alte zone pentru a evita să aibă o anumită componenţă etnică".

"De exemplu, Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, există şi cei care nu recunosc acest lucru şi cei care vor să evite existenţa Ţinutului Secuiesc nu recunosc realitatea. Nu se poate ca cineva să evite anumite realităţi etnice. În România există comunităţi etnice, una foarte mare şi anume maghiarii, şi oricine trebuie să ia act de acest lucru", a subliniat preşedintele UDMR.

Pe de altă parte, el a arătat că mai curând sau mai târziu va fi nevoie de o reorganizare administrativ-teritorială a României

Marko a spus că actualele judeţe, în perspectivă, nu corespund unor criterii economice sau de dezvoltare infrastructurală.

"În acest moment, marea noastră provocare este ca în cadrul actualelor unităţi administrativ-teritoriale să ducem până la capăt o descentralizare profundă şi o reformă a întregii administraţii din România, ceea ce ar presupune reduceri, desfiinţări, comasări şi raţionalizări", a mai afirmat liderul UDMR, citat de Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite