Ludovic Orban cere concedierea a 200.000 de bugetari şi eliminarea voucherelor de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier, preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a cerut concedierea a 200.000 de angajaţi din sistemul public şi eliminarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, ca alternativă la creşterea taxelor şi impozitelor.

FOTO Facebook
FOTO Facebook

Fostul premier și președinte PNL, Ludovic Orban, a afirmat că Guvernul PSD- PNL „s-a remarcat prin creşterea numărului de angajaţi în sectorul public”, susținând în cazul pachetului de măsuri fiscale anunțat de actualul cabinet că „soluţia nu este în niciun caz reducerea taxelor şi impozitelor”. „De când au venit la putere au angajat peste 35.000 de oameni. Guvernarea PSD- PNL este guvernarea care a avut cel mai mare ritm de angajare în sectorul public lunar, aproximativ 2.000 de angajaţi lunar”, a adăugat Orban, potrivit Agerpres.

„Soluţiile pe care noi le susţinem categoric sunt creşterea gradului de colectare, reducerea evaziunii fiscale, mai ales a evaziunii fiscale mari din zonele protejate de clientela politică. A doua soluţie este creşterea vitezei de absorbţie a fondurilor europene şi utilizarea fondurilor europene pentru a acoperi anumite cheltuieli din cele care sunt susţinute astăzi de la bugetul de stat, în special cheltuieli de investiţii, şi, evident, reducerea drastică a cheltuielilor bugetare”, a explicat Orban.

„Să dea afară 200.000 de angajaţi, nu să desfiinţăm 200.000 de posturi vacante”

Fostul premier a mai suținut că „Reducerea nu înseamnă parodia lui Ciolacu cu desfiinţarea a 200.000 de posturi vacante”.

„Dacă sunt vacante, nu reprezintă nicio cheltuială pentru sectorul public. Nu câştigi niciun leu. Asta e praf în ochii oamenilor. Să dea afară 200.000 de angajaţi, nu să desfiinţăm 200.000 de posturi vacante. Să îi dea afară pe toţi sinecuriştii politici din clanurile de pradă din jurul baronilor judeţeni, din jurul grupurilor politice afiliate PSD şi PNL, care taie frunze la câini la ora actuală în instituţiile publice. Asta da reformă. Să desfiinţeze agenţii, nu să înfiinţeze agenţii, aşa cum au făcut-o”, a mai completat Orban. 

Tichetele de vacanță, „o discriminare profundă între sectorul public și cel privat”

Cu privire la tichetele de vacanţă, Ludovic Orban a susţinut că acestea trebuie eliminate, pentru că au creat discriminare între sectorul public şi cel privat.

Potrivit fostului premier, banii acordaţi firmelor din HoReCa, prin tichetele de vacanţă, nu au fost utilizaţi în investiţii, ci „nu au făcut decât să crească tarifele”.

„Punctul nostru de vedere e clar. Şi aşa exista o discriminare profundă între mediul public şi mediul privat, pentru că în sectorul public voucherele de vacanţă erau acordate de la bugetul de stat, iar în sectorul privat cei mai mulţi angajatori nu îşi mai permiteau să dea vouchere de vacanţă, pentru că reprezentau cheltuieli suplimentare şi, la o marjă de profit redusă, nu aveai cum să suporţi aceste cheltuieli. (...) Soluţia noastră este să nu se mai dea vouchere de vacanţă. Gata! S-a terminat”, a afirmat Orban.   

Cât a cheltuit Cabinetul Orban la guvernare

În ciuda cererii de scădere a cheltuielilor cu aparatul bugetar, în perioada în care Ludovic Orban a fost premier, reforma promisă a administraţiei publice nu s-a văzut, în ciuda reducerii numărului de ministere. Dimpotrivă, într-o perioadă numărul de angajaţi a crescut constant, rămânând la finalul mandatului la acelaşi nivel ca la finalul guvernării social-democrate.  

De altfel, potrivit bugetelor Secretariatului General al Guvernului din anii 2019-2020, cheltuielile cu personalul au crescut de la 87,816 mii lei în 2019, la 94,664 mii lei în 2020. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite