Boloș: Reducem cu 30% numărul șefilor din administrație. Avem 204.000 de posturi vacante cu impact bugetar
0Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit de măsurile pe care le ia statul pentru diminuarea cheltuielilor bugetare, de la desființare de posturi vacante la dispariția unor structuri de conducere și reducerea numărului de funcționari de stat.
„Pentru sectorul public, ministere, autorități centrale și locale: reducerea cu 20% a numărului de secretari și subsecretari de stat”, a anunțat Marcel Boloș.
„Avem setul de măsuri privind structurile organizatorice: reducerea numărului de posturi vacante. Avem 204.000 posturi vacante cu impact pe funcțiile de conducere. Cresc normativele de personal: nu va mai putea funcționa un serviciu fără minimum 10 persoane, pentru o direcție e nevoie de minimum 20 de persoane, pentru o direcție generală e nevoie de minimum 40 de persoane în respectiva structură. Funcția de șef birou și structurile de natura birourilor se desființează”, a mai punctat ministrul de Finanțe.
„În plus, tot pe partea de funcții de conducere: reducerea procentului de 12 la 8% a numărului de posturi la nivelul unei aut publice E reducerea șefimii cu 30%. Ar urma să aibă impact nu doar pe cheltuielile de personal, dar și pe procesul de servire a oamenilor”, a mai anunțat Marcel Boloș.
Fără normă de hrană
De asemenea, sporurile nu vor mai putea depăși salariul de bază, potrivit șefului de la Finanțe. Și la voucherele de vacanță e luată măsura ca de acestea să beneficieze doar cei cu salarii sub 10.000 de lei brut. „Indemnizația de hrană (cu excepția sectorului apărării și ordinii publice) costă statul român 3 miliarde de lei și se acordă fără limită și plafon. Nu e normal ca un funcționar cu venit de 30.000 de lei să primească indemnizație de hrană”, a mai precizat Boloș.
Noutăți sunt și la partea de cheltuieli cu telefonia mobilă. Mai precis, plafon la cheltuieli cu telefonia mobilă: 500 de lei achiziție, abonament lunar maxim 50 de lei pe lună. Ce e peste, plătește funcționarul public. De la 1 ianuarie 2025 se va face descentralizarea direcțiilor județene de sport, cultură, sănătate publică, direcțiile veterinare, inspectorate școlare. Autoritatea locală trebuie să decidă în aceste chestiuni. Transferul va fi făcut treptat către autoritățile județene.
În ceea ce privește măsurile legate de administrația locală intră și cea legată de companiile din teritoriu. „Nu vor mai putea funcționa instituții/firme locale dacă au sub 50 de posturi și au activități similare cu ale altor instituții. Primăriile trebuie să stabilească care intră în regim de comasare, reorganizare sau transfer de activitate la primării”, a mai precizat ministrul de Finanțe.
Numărul maxim de membri în Consiliul de Administrație sau Supraveghere va fi de maximum 7 persoane. Referitor la remunerația șefilor din companiile de stat, componenta fixă va fi limitată la trei salarii de bază în branșă, în timp componenta variabilă de maxim 6 salarii, dar fără să existe pierderi și cu toate taxele și impozite plătite la stat.
În cazul șefilor din instituțiile autonome din coordonarea/subordinea Parlamentului leafa va fi limitată la de șase ori indemnizația de ministru, fără a face precizări legate de faptul că foarte puține persoane vor fi afectate, după cum a arătat „Adevărul” aici.
De asemenea, o parte din bugetari vor pleca acasă, prin comasarea unor instituții. E vorba atât de funcții de conducere, cât și de execuție.