Liviu Dragnea, la Adevărul Live: PSD nu e interesat să preia guvernarea înainte de alegeri. Cioloş a început să fie foarte violent şi obraznic
0Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit, miercuri, la Adevărul Live, despre planul PSD de a „reduce la tăcere“ Guvernul Cioloş, despre strategia partidului pentru a ajunge la guvernare după alegerile parlamentare, dar şi despre variantele de premier pe care le pregăteşte PSD pentru toamnă.
Adevărul: Moţiunea de cenzură e tema verii. Va depune PSD moţiune?
Liviu Dragnea: Ideea a plecat de la un gest greu de calificat: adoptarea unei Hotărâri de Guvern (HG) prin care s-a modificat sau s-a completat o lege organică - Codul Fiscal. O HG este un act normativ inferior unei legi. În Codul Fiscal se prevede limpede, fără niciun fel de dubiu, că unele categorii sociale, veteranii de război, văduvele, persoanele cu handicap nu datorează impozite pe clădiri sau terenurile deţinute în proprietate sau coproprietate. Codul Fiscal nu dă posibilitatea unei instituţii să calculeze că s-ar putea aplica scutirea de impozite doar pentru o cotă-parte. E limpede. Cred că funcţionari din Ministerul de Finanţe, din dorinţa de a mai lua câţiva lei de la orice categori socială, i-au prezentat doamnei ministru de Finanţe această proupunere, minţind, şi apoi spunând în HG că scutirea se aplică numai pentru cota-parte. Eu am făcut public un comunicat adresat domnului premier Cioloş, în care i-am spus că e foarte clar Codul Fiscal şi că nu suntem de acord că nişte drepturi câştigate de anumite categorii sociale să fie restrânse. Mă aşteptam ca domnul Cioloş să verifice dacă ceea ce am spus eu acolo e corect, dar, în loc să facă lucrul acesta, a preferat să atace într-o manieră care nu-l califică. Domnul Cioloş a început să îmi dea lecţii şi să fie foarte violent şi obraznic. Ne opunem tăierii drepturilor pentru veteranii de război, deşi ne acuză de populism.
Dumneavoastră aţi ameninţat şi în alte rânduri cu moţiunea de cenzură.
Eu? Niciodată. Poate e vorba de cazurile când au vorbit alţi colegi de-ai mei. Se tot vorbea, eram întrebat la orice apariţie, dacă depunem moţiune de cenzură. Eu sunt un om responsabil, în ciuda tuturor presiunilor şi atacurilor la adresa mea. Vineri am spus că ne gândim serios la oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură în condiţiile în care Guvernul actual face lucruri rele.
Care sunt şansele ca după întâlnirea cu Tăriceanu să ieşiţi şi să spuneţi că nu depuneţi moţiune?
Şansele sunt foarte mici. Ar conta foarte mult atitudinea premierului Cioloş. Dacă premierul ar înţelege că şi tehnocraţii sunt oameni şi că oamenii pot greşi şi ar recunoaşte că a fost o greşeală de la Ministerul de Finanţe, atunci s-ar putea să mai fie o şansă de discuţie. Mâine vom vedea care sunt şansele reale de a trece această moţiune în Parlament. N-am o chestiune personală cu domnul Cioloş. Am vorbit la telefon după ce am dat acel comunicat.
Argumentele Guvernului sunt că formularea e vagă, cum ar fi cazul în care un veteran ar fi luat să fie copropietar la un imobil cum e mall-ul.
Haideţi să discutăm de România reală. Dumneavoastră vedeţi vreun veteran de război care să intre în combinaţie cu rechinii imobliari? Nu există astfel de cazuri. Noi nu putem acoperi că acest Guvern modifică o lege prin HG. Dacă voiau să modifice legea, Codul Fiscal, trebuiau să o facă prin OUG.
Aşadar, e corectă actuala variantă a Codului ?
Da, cea fără modificările Guvernului. Nu putem să sărim cu picioarele pe Constituţie pentru că suntem tehnocraţi. Aşa ceva nu acceptăm. Credeţi că sunt milioane de veterani de război? Din nefericire, sunt foarte puţini. Aici sunt infractorii românii, aici sunt rechinii imobiliari? De aici se acoperă găurile din buget? În general, ei (veteranii-n.r.) au coproprietate cu soţia.
Puteaţi să îl chemaţi la discuţii. Aţi vorbit?
Domnul Cioloş a început să ne dea lecţii. La telefon era mai civilizat. A zis că vine a doua zi cu explicaţii, iar eu a doua zi n-am văzut explicaţii, am văzut doar acuzaţii şi jigniri.
Ce se întâmplă dacă introduceţi moţiunea şi ea trece?
PSD nu e interesat să preia guvernarea înainte de alegeri. Noi vrem să preluăm guvernarea după alegeri, pe baza votului popular.
Aveţi nevoie de voturile PMP-UNPR.
Nu sunt foarte sigur că parlamentarii UNPR, brusc, după o zi, nu mai sunt de stânga, sunt de dreapta, brusc nu mai au legătură cu PSD. Îmi este foarte greu să cred. În ultima perioadă, colegi de-ai mei au fost contactaţi de foarte mulţi parlamentari de la UNPR.
E posibilă vreo alianţă cu Traian Băsescu?
Nu. În mod practic nu poate exista, pentru că nu puteţi să-mi spuneţi o alianţă pe care cineva a făcut-o cu Traian Băsescu şi a rezistat. Noi avem alianţă cu ALDE. Cu ei vom face şi Guvernul.
Punctual, dacă ar trebui să discutaţi cu Traian Băsescu pentru moţiune, sunteţi dispus să o faceţi?
Alianţe de conjunctură nu facem, nici măcar la Primăria Capitalei. Nu e cazul. Decizia politică a acestei formaţiuni a fost anunţată de domnul Steriu, cum că nu votează o moţiune. Dar eu n-am nevoie să vorbesc cu conducerea UNPR. Eu cred că sunt parlamentari UNPR cărora le va fi greu să spună că tot ce au făcut până acum a fost o glumă şi peste noapte şi-au schimbat opţiunea.
Acum, în CGMB, nu mai aveţi majoritatea, odată cu fuziunea dintre UNPR şi PMP? Începeţi negocierile cu PMP?
Avem o situaţie prezentă: noi, al alegerile locale, am oferit pe listele PSD două locuri pentru UNPR, în urma unei discuţii pe care am avut-o cu conducerea UNPR, în care ne-au rugat, mă rog, au zis că şi-ar dori să mergem pe liste comune la toate primăriile din Bucureşti. Şi eu am acceptat acest lucru având discuţia din acel moment, deşi, din 2000 încoace, n-a existat ca PSD să ofere cuiva locuri şi imediat după alegeri să fugă în altă parte. Domnul Steriu ne-a asigurat că este un om serios, că nu se pune problema, că cei de la UNRP vor rămnâne în continuare alături de noi. Dar, imediat după alegeri, a fugit la PNL. N-a ieşit cu PNL-ul, apoi s-a dus în braţele domnului Băsescu. Acum suntem în situaţia ca cei doi consilieri aleşi pe listele PSD să fie folosiţi de Traian Băsescu. Cu orice risc, noi nu facem alianţă cu PMP. Dacă se întâmplă aşa ceva, noi vom fi prizonierii mofturilor lui Traian Băsescu. Dacă se întâmplă aşa ceva, noi vom fi prizonierii mofturilor lui Traian Băsescu. Se va ajunge să conducă Traian Băsescu din umbră.
O situaţie de genul acesta, ca PMP să decidă majoritatea, ar putea ieşi după alegerile parlamentare.
Noi sperăm ca încrederea pe care ne-o vor acorda românii, împreună cu încrederea pe care o va primi ALDE, însumate, să dea peste 50%. Nu poţi să generezi un act de guvernare coerent cu nişte parteneri cu care nu eşti compatibil. Cu ALDE şi cu UNPR, UNPR condus de Gabriel Oprea, lucrurile au fost în regulă. O alianţă pestriţă nu funcţionează. Aş prefera să câştigăm noi guvernarea împreună cu ALDE. Dar românii vor hotărî. Dacă românii vor decide că proiectele bune ale guvernării PSD trebuie să continue, ne vor acorda nouă încrederea. Dacă nu, le vor acorda încrederea Guvernului e tehnocraţi, care, să nu ne ascundem, este de dreapta, este în legături strânse cu PNL. Este un Guvern al domnului Iohannis şi al PNL-ului.
E şi domnul Dîncu acolo.
Am văzut că Vasile Dîncu este din ce în ce mai izolat.
De cine?
Chiar de către premier. Singurul program de investiţii publice care funcţionează este programul de dezvoltare locală lăsat de mine la Ministerul Dezvoltării. Dacă ar fi fost respectat domnul Dâncu, la această rectificare i-ar fi alocat o sumă ca acest program să continue. Vasile Dîncu este un deosebit, un om cu viziune, un om care conduce foarte bine ministerul.
Luaţi în calcul faptul ca domnul Cioloş să se implice activ în campanie? Credeţi că are un proiect politic?
Nu mai poţi să ştii cât durează o decizie la ei. Am văzut invitaţii publice din partea PNL către domnul Cioloş să vină la ei. Ce va face domnul Cioloş contează mai puţin, pentru că el e deja acolo. Se ştie că Cioloş are legături foarte strânse cu PNL. Nu ştiu ce va face. Habar n-am.
PSD va propune un nume de premier înainte de alegeri?
Categoric, nu. Locmotiva electorală va fi programul de guvernare. Noi nu mergem în alegeri pentru a le spune oamenilor că cineva vrea să fie ministru sau prim ministru. Programul de guvernare care se conturează acum va fi un document bun, 100% românesc, naţional, nu naţionalist, care va avea în vedere dezvoltarea României, cu omul pus pe primul plan şi nu sistemul. Ca să spunem noi că va fi premier Ionel sau Vasile, aşa ceva nu facem.
Dacă partidul vă va cere, acceptaţi să fiţi dumneavoastră premier?
Nu voi face nici măcar o aluzie, pentru că orice nume apărut pe surse riscă foarte mult să nu mai fie în picioare la alegeri.
Dar nu excludeţi varianta de a fi premier.
Din moment ce nu anunţ pe nimeni, nici nu exclud pe nimeni. Eu le-am spus şi colegilor mei să nu se vadă de acum miniştrii.
Cum vedeţi orientarea României în următorii patru ani?
Să vedem ce prieteni avem noi în jur. Cu Bulgaria avem o relaţie foarte bună: s-a văzut când a fost domnul Iohannis acolo. Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, vecinul veşnic Rusia, aproape de noi Turcia. Ori ne facem că nu vedem ce se întâmplă peste graniţe, ori liderii de partid, preşedintele României, şefi de structuri strategice, Guvern, se aşează la masă şi gândesc care va fi poziţia României. Lumea este într-o continuă schimbare: alianţe vechi s-au rupt. După Brexit, s-a creat o legătură foarte strânsă între Germania, Franţa şi Italia. România unde este? Atitudinea arogantă a Rusiei trebuie luată foarte în serios. Relaţia cu SUA devine foarte importantă acum. Poziţia nostră în NATO devine foarte importantă acum. Trebuie să ne gândim foarte serios la Apărare. Dacă PSD ajunge la guvernare, eu vreau ca România să devină cea mai sigură ţară din UE. Trebuie să ne gândim dacă armata de acum ne poate asigura o minimă siguranţă până ajung partenerii din NATO să ne apere.
Credeţi că proiectul flotei NATO la Marea Neagră mai e viabil?
Nu. Noi suntem la graniţa UE. Asta ne oferă şi avantaje, dar şi foarte multe riscuri.Trebuie să ne gândim foarte serios cum relaţionează instituţiile din România. Dacă lumea nu înţelege ce se întâmplă aici are legătură cu ce se întâmplă în afară, vom avea o problemă foarte serioasă.
Cât de importante sunt pentru noi alegerile din SUA? Ce e mai bine pentru România?
Eu şi PSD vom respecta total voinţa poporului american. Pentru România este mai bine să ştie ce vrea din această relaţie. Să aibă o relaţie de parteneriat cinsitit: să ştii exact ce vrei.
Şi ce oferi.
De oferit, oferim. Am avut multe discuţii cu parteneri americani care mi-au spus: fraţilor, hotărâţi-vă ce vreţi din parteneriatul cu SUA. A fost obiceiul prost din ultimii ani, să mergem acolo, să vedem ce ne spun ei şi aşa facem. Nu trebuie să mergem ca la piaţă, trebuie să ştim ce vrem. Eu nu cred că politca SUA se va schimba major, pentru că multe echilibre din lume depind de politica externă a SUA.
Turcia, un actor important, e condusă de Erdogan, iar dumneavoastră îl aveţi în PSD pe Victor Ponta care spune că are o relaţie foarte bună cu Erdogan. Folosiţi acest lucru?
Nu poţi să foloseşti genul acesta de relaţii. Dacă Victor are o relaţie bună, n-am nimic împotrivă. Însă importantă este relaţia dintre România şi Turcia, la nivel de state, nu la nivel de persoane.
Aţi vorbit de unificarea românilor. Cum credeţi că putem rezolva problema unificării lor, să mergem toţi în aceeaşi direcţie?
Riscul să se divizeze această naţiune este prezent. Faptul că au apărut clivaje între zone se datorează politicienilor. Eu nu vreua să sfâşiem România. Acesta a fost principalul motiv pentru care am spus că nu mai vreau să promovăm războiul politic. Am fost acuzat atunci că m-am vândut la Iohannis, că m-am vândut la Cioloş, că am vândut partidul. Românii se pot unii în jurul proiectelor naţionale, dar un proiect care să te facă să-ţi vibreze fibra de român. Dar dacă acum vorbeşte cineva de patriotism, spunem că e patetic. Să reunim măcar, prin infrastrucutră, cele trei mari regiuni istorice. Să facem un sistem de educaţie în care copii din România să ştie că atunci când vor ieşi vor fi pregătiţi pentru viaţă, o viaţă foarte dură. În această campanie, noi nu vom avea niciun atac politic.
Ce se va întâmpla cu OUG despre votul prin corespondenţă?
Dacă ajugem la o moţiune de cenzură, nu va fi depusă pe 1 seara, când se va întoarce PArlamentul al muncă. Dacă OUG este pregătită - şi înţeleg că este pregătită- Guvernul o poate depune în prima zi în care Parlamentul este la treabă. Uşurarea procedurilor pentru votul prin corespondenţă este un obiectiv pentru PSD. Să nu uităm cine a promovat în final legea votului prin corespondenţă: PSD, pentru că PNL fugise de acolo.
Sunteţi de acord cu înscrierea electronică a votanţilor?
Guvernul trebuie să găsească modalităţile să deschidă multe secţii de vot în străinătate, îi sprijinim în acest domeniu. Dacă ei (tehnocraţi - n.r.)fug mâine, venim noi cu un proiect de lege şi o scoatem la capăt.
Cine este Agamiţă Dandanache din PSD?
Agamiţă Dandanache era prototipul candidatului trimis de la centru. Eu am spus că în PSD nu va mai fi tipul acesta de abordare: conducerea partidului trimite în judeţul x doi inşi care nu-şi găsesc locul la Bucureşti. Listele nostre vreau să fie compuse din candidaţi implicaţi, cunoscuţi, care pot genera încredere. Vreau să facem liste profesionalizate.
Ponta va fi pe liste?
Victor Ponta este mebru în organizaţia PSD Gorj, deci e de acolo. Mihai Fifor e membru la Arad. Aceşti oameni s-au implicat acolo.
Respectă Victor Ponta criteriile de integritate?
Patru instituţii ale statului au spus că nu a plagiat. A venit Guvernul de tehnocraţi şi aceleaşi instituţii, dar populate cu alţi oameni au spus că e tehnocrat. Dacă Ponta ar fi fost profesor universitar şi ar fi ajuns acolo pe baza titlului de doctor, am putea fi spus. Dar Victor Ponta a fost un premier foarte bun şi n-a ajuns premier pe baza titlului de doctor.Când va fi o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la plagit, vom discuta.
Dumneavoastră o să fiţi pe liste?
Teoretic da, numai să fim vii.
Urmăriţi ce se întâmplă la Rio?
Din păcate, în ultima perioadă n-a fost niciun fel de politică sănătoasă pentru sportul românesc. În ultimii ani s-a vorbit doar de câţiva patroni de fotbal, de câţiva sportivi care au crescut pe forţele lor, dar ceea ce vrem să facem este o investiţie masivă, sănătoasă şi pragmatică în sportul de masă. În Teleorman, am demarat competiţii de fotbal, baschet, handbal între licee şi şcoli. Există enorm de multe săli de sport în România, ele au fost date la administraţia locală, dar de la centru, din zona federaţiilor, cineva s-a gândit că avem această infrastructură? S-a gândit cineva să punem mai multe forţe din toate zonele la un mare proiect de renaştere a sportului de masă şi de performanţă?
Dincolo de supărarea, mâhnirea pe care ţi le provoacă prestaţia la Jocuri sau la Campionatul European, sportul realizat într-o manieră bine organizată şi structurată poate să schimbe caracterele şi să ne facă mult mai sănătoşi.