Precedentul Boc: PSD vrea să lase Guvernul Cioloş doar cu puteri decorative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolos si Liviu Dragnea FOTO Andreea Alexandru / Mediafax

PSD şi ALDE pregătesc demiterea Guvernului Cioloş, dar nu pentru a reveni la guvernare înainte de alegerile parlamentare, ci pentru a-i amputa din puteri actualului Cabinet, care va avea doar un rol decorativ.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat scenariul la care lucrează împreună cu ALDE pentru a „reduce la tăcere“ Guvernul Cioloş. „S-au strâns foarte multe lucruri rele pe care acest guvern le-a făcut. Ne gândim serios dacă nu cumva varianta unei moţiuni de cenzură, la începutul lunii septembrie, şi care să transforme acest guvern într-unul interimar, la începutul lunii septembrie, cu atribuţiuni limitate nu cumva e o variantă mai sigură, să limităm posibilitatea să facă mai mult rău. Ne putem trezi cu foarte multe trăsnăi “, a anunţat Dragnea. PSD şi ALDE vor să dea jos, prin moţiune de cenzură, Executivul condus de Dacian Cioloş, dar nu pentru a fi instalat un nou Cabinet PSD – ALDE, ci pentru a lăsa fără puteri actualul Guvern până la alegerile parlamentare.

Guvernul României, doar cu numele

Dragnea vrea să demită Guvernul Cioloş, prin moţiune de cenzură, urmată de o perioadă în care acelaşi Guvern să rămână interimar, dar cu puteri limitate. Potrivit Constituţiei şi legii de funcţionare a Guvernului, Executivul care a fost demis prin moţiune de cenzură rămâne în funcţie până la formarea unui alt Guvern. Iar Liviu Dragnea nu urmăreşte ajungerea PSD la guvernare, ci vrea să lase Guvernul Cioloş la Palatul Victoria până la alegerile parlamentare, dar cu atribuţii limitate. Potrivit Constituţiei, Executivul care a fost demis prin moţiune de cenzură „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern“.

În această situaţie, „Guvernul nu poate emite ordonanţe, nu poate iniţia proiecte de lege şi nu poate promova politici noi“, aşa cum prevede şi legea de funcţionare a Guvernului. Practic, Executivul îndeplineşte doar un rol formal şi este subordonat cu totul Parlamentului. Ceea ce înseamnă că Guvernul nu va putea modifica nici legea votului prin corespondenţă pentru a facilita românilor din Diaspora accesul la vot, intenţie exprimată de premierul Dacian Cioloş, dar care nu este deloc pe placul social-democraţilor. Totodată, Guvernul Cioloş nu va putea adopta o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal pentru a închide orice portiţă lăsată de Victor Ponta, prin care samsarii imobiliari se foloseau de veterani ca să fie scutiţi de impozitul pe locuinţă.

„Merită moţiune de cenzură“

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, pentru „Adevărul“, că este de acord cu scenariul prezentat de Dragnea. „Cred că Guvernul ar merita o moţiune de cenzură, nu ca să fie instalat un nou Guvern până la alegerile parlamentare, ci pentru a rămâne cu atribuţii limitate. În această perioadă, am văzut gesturi, iniţiative, hotărâri, care nu ar avea susţinere parlamentară.  Din septembrie, când se poate depune o moţiune de cenzură, până în decembrie, dacă Guvernul ar avea atribuţii limitate, nu se întâmplă absolut nimic. Nu dă ordonanţe de urgenţă şi fel de fel de hotărâri din ce în ce mai discutabile“, a declarat Kelemen Hunor, pentru „Adevărul“. PSD nu se mai bazează pe o majoritate parlamentară şi are nevoie şi de alţi aliaţi decât ALDE pentru ca moţiunea de cenzură să aibă sorţi de izbândă în Parlament.

Precedentul 2009

O situaţie similară celei avute în vedere de PSD s-a mai petrecut în toamna anului 2009. Atunci, PSD şi PNL au demis prin moţiune de cenzură Guvernul Boc cu două  luni înainte de alegerile prezidenţiale. Traian Băsescu, preşedintele în funcţie, a înaintat Parlamentului o propunere de premier - Lucian Croitoru-  respinsă însă de Parlament, iar a doua propunere - Liviu Negoiţă- n-a mai ajuns să fie votată în plen, pentru că au venit alegerile prezidenţiale. Astfel, Emil Boc a gestionat timp de două luni treburile curente, iar după alegerile prezidenţiale, când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte, a fost numit din nou premier cu atribuţii depline.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite