Liviu Dragnea dă înapoi în problema regionalizării judeţelor cu populaţie maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Balvanyos s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, dezbaterea cu privire la regionalizarea României, la care, alături de reprezentanţi ai guvernului, au participat şi organizaţii maghiare locale şi din alte zone, scrie site-ul unguresc Index.

Transformarea administrativă a regiunilor de dezvoltare din România reprezintă o problemă cheie deoarece maghiarii din România se tem că acest demers va slăbi autonomiile locale judeţene şi va oferi posibilitatea diluării majorităţii maghiare din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Dezbaterile au fost civilizate, deşi, menţionează site-ul transindex.ro, anterior, Liviu Dragnea, viceprim-ministru, responsabil cu problemele administraţiei a ridicat posibilitatea împărţirii în două a regiunii centrale iar judeţele Harghita şi Covasna cu o populaţie majoritar maghiară să nu fie alipite  judeţului Mureş ci de Braşov.

Reacţia reprezentanţilor organizaţiilor maghiare a fost vehementă, Balazs Izsak, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, declarând că nici măcar dictatorul comunist, Nicolae Ceauşescu nu a avut curajul să nu ţină cont de punctele de vedere etnice în schimbările administrative ale României. În aceste condiţii, Dragnea a crezut necesar să se ducă personal duminică la Balvanyos  să calmeze spiritele, scrie site-ul Index.

El a nuanţat mai puternic declaraţiile sale anterioare şi a afirmat că „nu exclude” crearea unei regiuni majoritar maghiare în România, dar nu a putut spune dacă din regiunea centrală actuală se vor forma două regiuni administrative. Pentru a-i mai îmbuna pe liderii maghiari furioşi, el a promis o reglementare satisfăcătoare a folosirii steagului secuiesc.

Potrivit lui Dragnea, se va elabora o legislaţie care va da posibilitatea ca organismele administrative locale - oficii ale prefectului şi consilii judeţene -   să aibă drapele proprii  care  vor putea fi arborate pe instituţiile subordonate lor.

Laszlo  Borbely, vicepreşedintele UDMR, a salutat, într-un interviu acordat postului de radio France Internationale, gesturile lui Dragnea dar a spus că nu crede în finalizarea, în acest an, a dezbaterilor privind regionalizarea. După părerea lui, crearea regiunilor nu va soluţiona nici problemele economice, nici cele administrative ale ţării şi nu va duce la eficientizarea folosirii fondurilor europene.

Pentru UDMR, a spus Borbely, este mult mai important procesul de descentralizare decât formarea unităţilor administrative la nivel mediu iar în acest sens Uniunea a înaintat o iniţiativă legislativă prin care 18 competenţe administrative ar putea fi transferate consiliilor regionale.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite