Liberalii încep etapa propunerilor pentru şefia partidului. Ce criterii trebuie să îndeplinească viitorul lider al PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea Congresului PNL i-a făcut pe mai mulţi liberali să iasă public şi să prezinte profilul viitorului lider de partid, precum şi criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească. Marian Petrache, Gheorghe Flutur şi Vlad Nistor sunt printre numele înaintate pentru şefia partidului de mai mulţi politicieni din PNL

Liberalii lasă de o parte tăcerea în ceea ce priveşte viitorul lider al partidului şi au început în ultimele zile să vină cu mai multe propuneri  pentru această funcţie, validată în urma alegerilor de la Congresul  din această primăvară. Vicepreşedintele PNL Nicolae Robu consideră că sunt trei criterii „obligatorii şi benefice“ pentru alegerea viitorului preşedinte al PNL şi afirmă că acestea ar fi îndeplinite de Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Marian Petrache.

Pe scurt, cele trei criterii ar fi: politician cu o forţă electorală dovedită în alegeri, să fie perceput ca membru de bază al PNL şi „să aibă prestanţă pe sticlă“. „Cu riscurile de rigoare, o să dau patru nume de colegi care, consider eu, îndeplinesc cele trei criterii şi o voi face în ordine alfabetică, respectiv Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Marian Petrache“, a  afirmat Robu.  Toţi cei nominalizaţi de primarul Timişoarei sunt lideri locali puternici, în general văzuţi ca buni organizatori, însă nu şi ca adevărate locomotive ale partidului.

Vlad Nistor, un alt profesor de istorie la cârma partidului?

Pe de altă parte, unul dintre liberalii apropiaţi de Crin Antonescu, fostul deputat Radu Zlati, îl propune pentru intrarea în cursă pe fostul senator Vlad Nistor. „PNL, pentru prima dată în istoria sa, ar trebui să aleagă o personalitate marcantă în domeniul ei de activitate, care să fi avut minim 5 ani vechime în partid, ceea ce îl exclude pe domnul Cioloş. Adică să fi lipit afişe, cum zicem noi, măcar într-o campanie. Eu m-aş orienta înspre un rector pe poziţia de prim plan în PNL. Din punctul meu de vedere, acesta este domnul Vlad Nistor, actualmente preşedintele Senatului Universităţii Bucureşti”, a declarat fostul deputat.

Un alt nume este Ovidiu Raeţchi, deputat care a afirmat că nu exclude posibilitatea să candideze pentru şefia PNL.  De asemenea, europarlamentarul Theodor Stolojan a explicat recent de ce au pierdut liberaliile alegerile şi a cerut alegeri democratice şi un candidat care să fie bine perceput atât de oamenii din partid, cât şi de societatea civilă.

O parte a liberalilor încă se mai gândesc la varianta Dacian Cioloş, însă faptul că fostul premier nu se gândeşte să facă pasul spre PNL îi nemulţumeşte. Liberalii ar vrea ca fostul lider de la Palatul Victoria să arate că merită să fie propulsat spre şefia partidului, nu să vină doar pentru a prelua o formaţiune care a luat doar 20% la parlamentare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite