Leoreanu: Guvernul PNL recuperează trei ani de întârziere la Autostrada Unirii ca urmare a guvernării iresponsabile a PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu afirmă că Guvernul Orban, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată săptămâna trecută, a recuperat nu mai puţin de trei ani din întârzierile la construcţia autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, cunoscută ca Autostrada Unirii, sabotată constant de guvernarea PSD, în ciuda legii adoptate în Parlament.

”Pe lângă podul Sculeni din judeţul Iaşi, Guvernul va asigura un nou punct rutier transfrontalier cu Republica Moldova. Terenul pe care se va construi noul pod este amplasat integral în rezervaţia naturală râul Prut, peste care se suprapun două arii naturale protejate. Prin urmare, Executivul a adoptat, prin OUG, o derogare de la prevederile legislaţiei naţionale privind regimul de protecţie al ariilor naturale protejate pentru a facilita urgentarea lucrărilor la Autostrada Unirii, abandonată de guvernările PSD din ultmii trei ani. Pentru a construi acest pod, care va conecta Republica Moldova nu doar de Vestul României, ci de Vestul Europei, 7 hectare  din rezervaţie au fost  exceptate de la regimul ariilor naturale protejate. Chiar şi cu această derogare, condiţiile  de mediu în vigoare vor fi respectate în cadrul rezervaţiei.

În mod concret, proiectul vizează construcţia unui pod rutier transfrontalier, la profil de autostradă peste râul Prut, care va realiza legătura între autostrada Târgu Neamţ-Iaşi- Ungheni şi un viitor drum rapid din Republica Moldova. Va fi creată astfel infrastructura aferentă pentru un punct de trecere a frontierei şi un punct de control vamal. Prin realizarea acestui proiect - agreat cu Comisia Europeană - se recuperează nu mai puţin de trei ani din întârzierile la construcţia autostrăzii, ca urmare a guvernării iresponsabile a PSD”, susţine Laurenţiu Leoreanu. 

Deputatul PNL susţine că Guvernul Dăncilă a ignorat proiectul timp de un an. 

”Legea privind construcţia Autostrăzii Unirii a fost adoptată de Parlament în toamna anului 2018, tocmai pentru a celebra Centenarul României Mari, în mod simbolic, printr-o şosea de mare viteză care să conecteze ţara de la est la vest. Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de Răzvan Cuc, a ignorat timp de un an legea privind construcţia Autostrăzii Unirii, singura şansă prin care Estul României ar putea fi conectat la Vestul aflat în plină expansiune economică. Ce a făcut, concret, PSD pentru proiectul rutier atât de aşteptat în Moldova? A încheiat un contract pentru un nou studiu de fezabilitate privind tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ. Atât!

Bilanţul guvernării PSD din perioada ianuarie 2017 - noiembrie 2018 arată înfiorător: zero kilometri noi începuţi şi terminaţi. Este păcat că am pierdut atâta timp pentru construirea unei autostrăzi atât de dorite de mulţi românii, dar guvernul PNL va grăbi lucrările şi va veni cu soluţii astfel încât Estul României să fie mai bine conectat la Vest”, arată Leoreanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite