Legea PSD a „paradisurilor fiscale” a trecut de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede scutiri sau reduceri de taxe pentru restaurantele, pensiunile şi cazinourile de pe insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial economic.

Legea a fost iniţiată de senatorul PSD, Şerban Nicolae, aceasta primind avizul Comisiei juridice pe 5 martie. Astfel, marţi, la votul din Camera Deputaţilor, au fost înregistrate 177 de voturi „pentru”, 85 „împotrivă” şi nouă abţineri.

Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice autorizate, fiind avute în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activităţi se aplică TVA redus la 5%.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil propunerii legislative iniţiate de senatorul PSD, Şerban Nicolae, care prevede scutirea de taxe şi impozite pentru cazinouri, magazine şi pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării. Proiectul, adoptat de Senat în 2017, urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, forul decizional.

În luna martie a anului 2017, Şerban Nicolae a depus la Senat un proiect legislativ, cerând să fie aprobat în procedură de urgenţă, prin care voia să acorde facilităţi fiscale unor antreprenori care construiesc cazinouri, săli de jocuri de noroc, pensiuni, dar şi afaceri cu energie regenerabilă pe terenuri concesionate de la autorităţile locale şi care „nu sunt productive”. Suprafeţele la care se referea Nicolae erau insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.

„Nu produc nimic, stau în paragină, ar putea stimula iniţiative de afaceri aducătoare de taxe şi impozite atât la bugetul local, cât şi la cel naţional”, motiva atunci senatorul iniţiativa.  Activităţile economice scutite de impozite şi taxe urmau să fie producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, dar şi servicii conexe. Iniţiativa le oferea antreprenorilor, în primul rând, terenurile în concesiune, iar în al doilea rând acestea erau scutite de impozitul pe teren şi de taxa pe teren, erau exceptate de la plata impozitului pe profit de 5%, iar taxele şi impozitele locale erau reduse cu 50%, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe aceste terenuri.

Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, a susţinut în martie că legea este una „cu dedicaţie” şi a anunţat că USR o va ataca la Curtea Constituţională.

„Se creează tot felul de paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi, spre exemplu pentru cei care au pus mâna pe Insula Belina sau pentru cei care au interese de a dezvolta afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicaţie propusă de Şerban Nicolae pentru clienţii lor pesedişti şi nu numai. Este foarte grav ceea ce se întâmplă, o să o atacăm la Curtea Constituţională, pentru că am identificat motive de neconstituţionalitate”, a afirmat Stelian Ion.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite