Legea păcănelelor, promulgată. Sălile de jocuri de noroc vor fi interzise în localitățile mici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care scoate sălile de jocuri de noroc în afara localităților cu mai puțin de 15.000 de locuitori. 

Președintele a promulgat legea FOTO Guvernul României
Președintele a promulgat legea FOTO Guvernul României

Administrația Prezidențială a informat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 aprilie 2024, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009. 

Modificarea legii

Mai bine de jumătate de an le-a luat aleșilor să adopte legea care prevede scoaterea pǎcǎnelelor în afara localitǎților. Un amendament depus pe ultima sutǎ de metri a limitat reforma, sǎlile de jocuri de noroc urmând a rǎmâne deschise atât în Capitală, cât și alte orașe mari.

În forma trecutǎ de Senat, legea pentru aprobarea ordonanței prevedea scoaterea pǎcǎnelelor la marginea localitǎților, spațiul propus fiind situat „la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti” şi la distanțǎ de 300 de metri de unitǎți de învǎțǎmânt, locuri de joacă, de culturǎ, religioase, artǎ sau sǎnǎtate. De altfel, anul trecut, chiar premierul Marcel Ciolacu era cel mai aprig critic al industriei și promitea mǎsuri drastice şi rapide.

Ulterior social-democrații au venit cu un amendament care scoate sălile de jocuri de noroc în afara localităților cu până în 15.000 de locuitori.

„Spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e), trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus”, prevede amendamentul.

Modificarea a fost fǎcută după ce șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a convocat patru comisii în paralel cu şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, pentru dezbaterea proiectului în regim de urgență. Social-democratul a declarat în plen că este „un prim pas, o primă victorie împotriva industriei păcănelelor, care în următoarele zile va trebui să închidă în peste 90% din localităţile din România sălile de jocuri care sunt deschise”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite