Legea de desfiinţare a SIIJ a fost adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Ciolacu: „Vom ataca la CCR”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu FOTO: Shutterstock
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu FOTO: Shutterstock

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, după ce legea de desfiinţare a SIIJ a fost adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, că social-democraţii vor ataca proiectul la Curtea Constituţională, cu sau fără amendamentul adoptat de comisie. Amendamentul în cauză prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Toate amendamentele PSD au fost respinse.

„Ne menţinem punctul de vedere. Vom ataca la Curtea Constituţională cu sau fără acest amendament pe care eu îl consider neconstituţional”, a declarat Marcel Ciolacu joi, într-o conferinţă de presă. 

Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a primit, joi, raport favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Au fost 17 voturi pentru şi 11 voturi împotrivă. Sunt peste 5.000 de dosare în lucru la SIIJ. Trimiterea în judecată a magistraţilor se va realiza doar cu avizul CSM, potrivit unui amendament adoptat de comisie.

„Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, prevede amendamentul admis.

Desfiinţarea SIIJ este un proiect asumat de coaliţia de guvernare. Potrivit Guvernului, este nevoie de desfiinţarea SIIJ pentru ridicarea MCV.

Urmează ca raportul să fie votat într-un plen al Camerei Deputaţilor, care este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, Senatul fiind decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite