Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată - DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil. FOTO: Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil. FOTO: Administraţia Prezidenţială

Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis. Decizia vine la aproape patru luni după ce autorităţile au decis ca proiectul de lege să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 16 septembrie 2021, Decret pentru promulgarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie (PL-x 210/19.05.2021)”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

DOCUMENTUL  AICI.

Potrivit legii, consumatorul vulnerabil de energie este „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”. Măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:  

a) ajutor pentru încălzirea locuinţei; 

 b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;  

c) ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;  

d) ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.  

De asemenea, legea prevede „măsuri de protecţie socială non-financiare” care constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.  

Recent, adoptarea legii consumatorului vulnerabil a născut tensiuni între ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Turcan l-a acuzat pe Orban că întârzie adoptarea legii.

„O nouă tergiversare a acestei legi, care trebuia trimisă de îndată preşedintelui către promulgare, va însemna şi o întârziere în adoptarea normelor metodologice şi, prin urmare, poate compromite aplicarea prevederilor ei la termenul stabilit, 1 noiembrie 2021. (...)

I-am semnalat lui Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil din ipostaza de candidat la preşedinţia PNL, ci în fiecare zi de mandat şi mai ales când este vorba despre adoptarea proiectelor de lege urgente şi esenţiale pentru beneficiari.”, a spus ministrul Muncii. În replică, Orban a transmis că Raluca Turcan „trebuie să mai citească Constituţia şi procedurile”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite